Τουρκία-«Απειλεί»: Ανασύρει το «casus belli» στην ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ανασύρει την απειλή του casus belli (αιτία πολέμου) η Τουρκία, στην περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει το δικαίωμα που της δίδει το διεθνές Δίκαιο να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι τώρα, στα δώδεκα.

Αυτή την έμμεση, πλην σαφέστατη απειλή, ενισχύει τώρα, με την ανακοίνωσή του και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στη νέα “εισβολή” του Oruc Reis, αυτή τη φορά μόλις στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Εύλογα, πλέον, εγείρεται το ερώτημα πως θα αντιδράσει στο εξής η Αθήνα, και εάν, πολύ περισσότερο, σπεύσει να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Εως τώρα, κάτι τέτοιο έχει διακηρυχθεί μόνον για το Ιόνιο.

Τουρκικοί ισχυρισμοί

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι:

1.Η Αγκυρα θεωρεί “αδικαιολόγητους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε σχέση με την επανάληψη των σεισμικών ερευνών σε αμφισβητούμενες (!) περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο”.

2.”Μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευών, το Oruç Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες”.

Είναι εμφανές ότι οι “υποσχέσεις” που έδωσε η Αγκυρα στην γερμανική πλευρά ενόψει της προηγούμενης Συνόδου Κορυφης της ΕΕ, καθώς και στο ΝΑΤΟ, περί απόσυρσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι κενές περιεχομένου.

Επιβεβαιώνουν, δε, τους φόβους που είχαν εκφραστεί ότι η Τουρκία δεν δεσμεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς στη μόνιμη απόσυρση του σκάφους, και στην αποχή από παρόμοιες ενέργειες.

Ολα δείχνουν, επίσης, ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε τακτικό ελιγμό, ενόψει της τότε Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να μην εγκριθούν κυρώσεις σε βάρος της.

3.”Η δραστηριότητα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, 15 χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα από την ακτή της Ελλάδας”.

Με ένα κουτοπόνηρο τρικάκι, η Αγκυρα, αν και γνωρίζει ότι η επιχειρηματολογία της ουδόλως “αγγίζει” τους γνώστες της υπόθεσης, ειδικά στους διεθνείς Οργανισμού, λες και απευθύνεται σε αδαείς, μετράει την απόσταση του “απομονωμένου” και “μικρού” Καστελοριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και, βέβαια, ούτε λόγος περί συμπλέγματος νησιών της Μεγίστης (Καστελόριζου), ούτε και για τις αποστάσεις από τη Ρόδο, Κάρπαθο, κ.ο.κ.

Στρατιωτική εμπλοκή

Το πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργείται από τη στιγμή που, επικαλούμενη αυτούς τους ισχυρισμούς, ήδη το Oruc Reis φέρεται, είτε να είναι κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είτε να έχει κιόλας “εισβάλλει” εντός αυτής.

Κατά πληροφορίες, στη θαλάσσια περιοχή προς το Καστελόριζο πλέει το Oruc Reis συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τόσο ελληνικά πολεμικά πλοία, όσο κιαι υποβρύχια, ενώ προκειμένου να παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις, ήδη στον εναέριο χώρο περιπολούν (εναλλάξ) δυο ελληνικά αεροσκάφη επιτήρησης.

4.”Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει καλά ότι τα αιτήματά της είναι μαξιμαλιστικά. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα εγκαταλείψει αυτά τα αιτήματα, τα οποία είναι αντίθετα με το διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, και θα εισέλθει σε διάλογο με μας”.

Παρά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκ μέρους της, η Αγκυρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων υπό τους “αποικιακούς” όρους που θέτει η Τουρκία.

Η αναζωπύρωση της έντασης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η οποία, προς το παρόν, δείχνει να αποτελεί μια ακόμη επίδειξη παλλικαρισμών, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει που μπορεί να οδηγήσει. Το μόνο βέβαιον είναι ότι η Αγκυρα προσθέτει συνεχώς θέματα και διεκδικήσεις στη “ζυγαριά” μιας ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης.

Την προηγούμενη φορά, ως γνωστόν, σημειώθηκε ένα “επεισόδιο” ανάμεσα σε ελληνικό και τουρκικό πολεμικό πλοίο, με αποτέλεσμα το δεύτερο να υποστεί ζημιές.

Αγνωστες, επίσης, παραμένουν οι προθέσεις της Αγκυρας, η οποία πέραν του διαφαινόμενου “εγκλωβισμού” της στα “ρωσικά χωράφια” του Καυκάσου, στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, έχει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κατρακύλα της τουρκικής λίρας. 

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη σύσκεψη για τα ελληνοτουρκικά
Επόμενο άρθροΥπ. Μεταφορών: Διευκρινήσεις για τις άδειες οδήγησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ