Μόνο με συνταγή η χρήση αντιβιοτικών – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην κατανάλωση

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή χορηγούνται πλεον τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, θα επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή!

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157), στη συνταγή θα αναγράφεται η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και η συνιστώμενη δοσολογία.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους.

Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν από τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση συνταγής όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο και να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο.

7 στους 10 Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζονται

Σε απειλητικά επίπεδα για τη Δημόσια Υγεία φτάνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο, το 68% των πολιτών λαμβάνει αντιβιοτικά, όταν στη Φιλανδία το ποσοστό των πολιτών που καταναλώνουν αντιβιοτικά δεν ξεπερνά το 3%.

Στο ερώτημα γιατί ο Έλληνας λαμβάνει αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων κάνει χρήση για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, που δεν χρειάζονται καν τη βοήθεια των γιατρών.

«Τα προμηθεύεται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή»,  είχε τονίσει  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα πολύτιμα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «κακό» μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν.

 Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κολοβακτηρίδιο (ουρολοιμώξεις) έχει αποκτήσει αντοχή 15%.

 Συνέπεια της υπερκατανάλωσης είναι «η καταστροφή της δράσης των αντιβιοτικών» και «η αντοχή των μικροβίων η οποία μεταδίδεται», ανέφερε η κ. Κανελλακοπούλου.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% στην κοινότητα και έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά,.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στα Φάρσαλα – Εκκενώνονται κτηνοτροφικές μονάδες
Επόμενο άρθροΗράκλειο: Γλέντι με 100 άτομα τους στοίχισε, 3000 ευρό πρόστιμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ