Ηizir – Θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα – Η φοβερή στρατιωτική «μπίζνα» του Ερντογάν

To Hizir, το θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα που εγκαινίασε ο Ερντογάν πριν από δύο χρόνια, παραδόθηκε στον πρώτο αγοραστή του εκτός Τουρκίας και, συγκεκριμένα, σε χώρα της Αφρικής.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το περίφημο Hizir ντύνεται στα στρατιωτικά χρώματα άλλης χώρας εκτός της Τουρκίας, ύστερα από παραγγελία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2019. Ωστόσο, αυτή η παραγγελία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με τα έσοδα για τους Τούρκους να είναι πολύ περισσότερα από το παραπάνω νούμερο.

Οι Τούρκοι κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το ποια είναι η χώρα που παρήγγειλε και πριν λίγες ημέρες άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα Hizir. Οι παραδόσεις της παραγγελίας  αυτής θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους.

Η Katmerciler, η τούρκικη εταιρεία που κατασκευάζει το Hizir, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα εξάγει και άλλα οχήματα σε χώρες εκτός Τουρκίας, αναμένοντας έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές αυτές, ενώ όλο και περισσότερα κράτη σπεύδουν να το προμηθευτούν.

Αναμφίβολα, το Hizir ένταξε την Τουρκία στο «παιχνίδι» των στρατιωτικών εξοπλισμών!

Όμως τι ακριβώς είναι το Hizir;

Πρόκειται για μία προσωπική επιθυμία του Τούρκου Προέδρου!

Είναι ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο κατασκευάζεται από την τούρκικη εταιρεία Katmerciler και πληροί όλα τα στάνταρ που θέτει το ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικά οχήματα των χωρών του.

Η εταιρεία κατασκευής του αποσαφηνίζει ότι διαθέτει το πιο ισχυρό μοτέρ στην κατηγορία του (400 ίππους), το οποίο του προσφέρει τελική ταχύτητα 110 km/h και αυτονομία 700 km. Επίσης, παρέχει πλήρη προστασία σε επιθέσεις με νάρκες και εκρηκτικά.

Παράλληλα, μπορεί να εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό, χρήσιμο σε συνθήκες χημικού/βιολογικού πολέμου και με κατάλληλο εξοπλισμό, απαραίτητο σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από ραδιενέργεια, μετά από πυρηνική επίθεση.

Το Hizir των 16 τόνων μπορεί να παραγγελθεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, μεταφοράς προσωπικού ή όπλων, συνοριοφυλακής, στρατιωτικού ασθενοφόρου κ.λπ., ενώ μπορεί να λάβει διαφόρων τύπου όπλα, όπως το τούρκικο Aseslan οπλοπολυβόλο, εκτοξευτή χειροβομβίδων κ.α.

Είναι, λοιπόν, ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 9 άτομα μαζί με τον οδηγό και το συνοδηγό.

Στην Τουρκία, το Hizir έχει ήδη ενταχθεί στο δυναμικό του τουρκικού στρατού για περιπολία στα σύνορα της χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Katmerciler, που δημιουργήθηκε το 1985, έχει κατασκευάσει πάνω από 30 στρατιωτικά οχήματα όλα αυτά τα χρόνια, όπως και οχήματα για τα σώματα ασφαλείας, τα σύνορα, τις ειδικές αποστολές κ.λπ., τα οποία εξάγονται σε 50 κράτη και χρησιμοποιούνται κυρίως από τον τούρκικο στρατό και από τις δυνάμεις χωρών της Αφρικής.

Προηγούμενο άρθροΕλλαδα: Νέοι έλεγχοι σε 199 θάλασσες και ακτές – Που να κολυμπήσετε άφοβα!
Επόμενο άρθροΧίος: Κρούσμα κορονοϊού στο ΚΥΤ – Διέμενε με άλλους 30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ