ΕΛ.ΑΣ. – Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2020, έχει οργανώσει έναν ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης.

Στόχος της είναι η ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι εντολές αυτές στοχεύουν στην πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, στο συντονισμό και την εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας.

Τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου

 • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
 • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
 • Εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης.
 • Ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).
 • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κ.λπ.).
 • Έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται.
 • Ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό, για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Επιπλέον,στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφασησημειώνεται πως κατά την εορταστική περίοδο θα απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Φυσικά, η σωστή οδική συμπεριφορά και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας από τους οδηγούς-πολίτες αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Τι υποχρεούνται να κάνουν οι οδηγοί;

Οι οδηγοί παρακαλούνται:

 • να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
 • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
 • να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
 • να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και
 • σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Προηγούμενο άρθροΔελτίο Τύπου ΕΦΕΤ: Ανάκληση μή ασφαλών προϊόντων
Επόμενο άρθροΈκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here