Μάχη στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τις πορείες(pics)

Νομοθέτηση του αυτονόητου λέει η ΝΔ, χουντικές διατάξεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Νέα δεδομένα έρχονται στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατατέθηκε στη Βουλή, για τους κανόνες διεξαγωγής δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.

                Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων προκάλεσε  σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και φράσεις όπως «νομοσχέδιο που αντιγράφει διατάγματα της χούντας» ακούστηκαν κατ’ επανάληψη στην επιτροπή της Βουλής.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και έτσι η κυβέρνηση και η αστυνομία θα γελοιοποιηθούν, ενώ το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι ο «λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε τέτοιες διατάξεις» και έτσι ο νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη.

Ακόμα και το Κίνημα Αλλαγής που εμφανίστηκε θετικό στο να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, απέφυγε να δηλώσει αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο περιμένοντας, όπως είπε ο εισηγητής του Γιώργος Καμίνης, τις διορθώσεις στις οποίες θα προβεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός, ως ένα δείγμα καλής θέλησης και διάθεσης να υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα, στην αρχή της τοποθέτησης του ανακοίνωσε μία προσθήκη στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται παρουσία εισαγγελέα σε περίπτωση που η αστυνομία ή κάποια άλλη αρχή χρειαστεί να διαλύσει μια πορεία.  Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να κάνει κι άλλες νομοθετικές βελτιώσεις έτσι ώστε το νομοσχέδιο να περάσει με ψήφους και άλλων κομμάτων και όχι μόνο με  της Νέας Δημοκρατίας.

 Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως χαρακτήρισε αυτονόητες τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προσθέτοντας ότι ικανοποιούν την πλειοψηφία των πολιτών.

«Ο νόμος επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο ζήτημα των διαδηλώσεων ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην βλάπτονται  τα δικαιώματα των άλλων.  Όταν κάνει απεργία μια τριτοβάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα.  Γίνεται η διαδήλωση με ευθύνη των οργανωτών της.  Δημιουργήθηκε ποτέ ζήτημα με το ΠΑΜΕ; Ποτέ.  Όμως όταν  εμφανίζονται κάθε ημέρα πάρα πολλές μικρές πορείες, 50 – 80 ατόμων που αναστατώνουν τους πολίτες, τι πρέπει να γίνει .   Θα μπορούν και αυτοί να ικανοποιηθούν από το πεζοδρόμιο και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται.  Υποχρεωτικός  σεβασμός στον πολίτη  και σε αυτόν που διαδηλώνει φυσικά .

 Αυτό το απλό πράγμα ρυθμίζουμε που είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και εσείς λέτε ότι είναι χουντικό.

 Ε λοιπόν όχι», σχολίασε.

Πυρά κατά του  ΣΥΡΙΖΑ

Ο Υπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του εισηγητή του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για νόμο που αντιγράφει διαταγμάτων χουντικού νόμου του 1971.

Η  Ελλάδα στα 45 μεταπολιτευτικά χρόνια ουδέποτε ψήφισε νόμο για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αν και όφειλε με βάση το Σύνταγμα.  Αυτοί που αντιδρούν  είναι αυτοί χρησιμοποίησαν τον χουντικό νόμο για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις που ζήτησαν να κάνουν μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.  Έχω βαθειά πίστη στην δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία.   

 Είμαι ανοικτός να συζητήσουμε οποιεσδήποτε βελτιώσεις του νομοσχεδίου που θα το καταστήσουν καλύτερο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων αρκεί να μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά», συνέχισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε και τον ισχυρισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι με το νομοσχέδιο επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την διαμαρτυρία των εργαζομένων.

Προηγούμενο άρθροΝέες αποκαλύψεις για τον Τραμπ: Γιατί έκανε χάρες σε Ερντογάν και Νετανιάχου
Επόμενο άρθροΜάχη στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τις πορείες(pics)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ