Τι ισχύει τελικά για την αλόη βέρα – Τι πρέπει να προσέχουμε

Συναγερμό προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η είδηση ότι η αλόη βέρα, που συχνά χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, γνωστή επίσης για την αντιφλεγμονώδη της δράση και άλλες καλλυντικές ιδιότητες, ενδέχεται να χαρτακτηριστεί ως «πιθανά καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δημοσίευμα του BBC εξηγούσε ότι η αλόη βέρα μπήκε στην ομάδα 2Β του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο –μία από τις 4 ομάδες στις οποίες ταξινομούνται τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τον καρκίνο- μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν νερό με εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την ασπαρτάμη, «καμπανάκι» ΠΟΥ και για την αλόη βέρα ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία»

Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε τέτοιες που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και αυτός είναι ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

«Να μη βράζουμε τη φλούδα και να μην την ακουμπάμε πάνω μας»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τι είναι αυτό που σήμανε «καμπανάκι κινδύνου» και τι πρέπει να προσέχουμε.

Έτσι, όπως είπε, η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων. «Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού τοξικά, πρόσθεσε η κυρία Σαρδέλη, αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα, ανέφερε.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πρόκειται για δοσεξαρτώμενα προϊόν και υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή – αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Προηγούμενο άρθροΣτη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Μπάμπα (pic)
Επόμενο άρθροΟΑΣΑ: Συνεχής αύξηση της επιβατικής κίνησης – 1 εκατ. επιβάτες ημερησίως