«Όλα για τη Ζωή μας»: Τα καλοκαιρινά υφάσματα και πώς επηρεάζουν την υγεία μας

Με τα υφάσματα που ταιριάζουν στο ελληνικό καλοκαίρι ασχολήθηκε η εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» το πρωί του Σαββάτου (8/7).

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Μαρία Γιαννάκη, ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και εξήγησε πώς επηρεάζουν την υγεία μας και τι πρέπει να προσέχουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλήθειες και μύθοι για την κυτταρίτιδα – Οι τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση

Όπως ανέφερε, το ύφασμα είναι ο πιο σημαντικός από τους εξωγενείς παράγοντες, που μας επηρεάζουν αλλά μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.

«Ειδικά όταν υπάρχουν πολύ έντονες καιρικές συνθήκες στο περιβάλλον, όπως  πάρα πολύ κρύο ή πάρα πολύ ζέστη, έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο γιατί είναι το ‘’μέσο’’ που μας διαχωρίζει και μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε με το περιβάλλον μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ειδικό, η εναλλαγή των θερμοκρασιών προκαλεί έντονο στρες στον οργανισμό και μπλοκάρει πολλές φορές την προσαρμοστικότητα του δέρματος μας.

«Ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου και του οικολογικού προβλήματος που βιώνουμε, έχουμε πολύ έντονες μεταβολές και όλο αυτό δεν μας βοηθάει», σημείωσε.

Τα κατάλληλα υφάσματα για το καλοκαίρι

Η κ. Μαρία Γιαννάκη ανέφερε πως βασικό χαρακτηριστικό, αναφορικά με τα ποια υφάσματα είναι πιο φιλικά για το δέρμα, είναι αυτό που κάνει το δέρμα να αναπνέει.

«Είναι αυτά που μας βοηθούν να κινούμαστε καλύτερα, ειδικά το καλοκαίρι και στις μεταβολές θερμοκρασίας. Δηλαδή το λινό, το βαμβάκι με την πιο ανάλαφρη ύφανση στο δέρμα. Το βαμβάκι είναι και τα πιο αγαπητά γιατί είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό παρόλα αυτά είναι το μετάξι είναι το καλύτερο αλλά είναι λίγο πιο δύσκολο για να το βρούμε αλλά και πιο ακριβό. Το οργανικό ή 100% βαμβάκι, το οποίο μάλιστα επιτρέπει στο δέρμα να απορροφάει εύκολα τον ιδρώτα, που είναι πολύ σημαντικό θερμορυθμιστικο μέσο στη διάρκεια του καλοκαιριού, και δεν δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου», εξήγησε.

Η κ. Μαρία Γιαννάκη ανέφερε επίσης, πως τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα γίνεται μία προσπάθεια τα πιο φυσικά υφάσματα να έχουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και πλέον έχουμε πολλές επιλογές αλλά πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στο να τα βρούμε.

Τι είναι τα αντηλιακά ρούχα;

Στη συνέχεια, η ειδικός έκανε ειδική μνεία στα αντηλιακά ρούχα, δηλαδή τα ρούχα UPF, τα οποία μας δείχνουν το ποσοστό της ακτινοβολίας που διεισδύει από το ύφασμα.

«Όταν μιλάμε για UPF 30-40 μιλάμε για μία πάρα πολύ καλή προστασία ενώ το UPF 50 είναι εξαιρετικό γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι μόνο το 2%, από τις ακτινοβολίες θα περάσει από το ύφασμα. Το ρούχο που προστατεύει πιο πολύ από την ηλιακή ακτινοβολία είναι το σκούρο ή το ρούχο με πιο στενή πλέξη. Και εκεί μπαίνουν και τα άλλα μέτρα προστασία όπως το καπέλο, γυαλιά».

Προηγούμενο άρθροΝεκρός 20χρονος από πυρά αστυνομικών μετά από καταδίωξη στη Λάρισα
Επόμενο άρθροΤο… «αμαρτωλό» νερό της Φουκουσίμα