Eurostat: Στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα – Στο 8,5% στην ευρωζώνη

Αισθητά κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα, στο 6,5% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος στη μέτρηση της Eurostat πληθωρισμός  στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν οριακή υποχώρηση στο 8,5% από 8,6%, υψηλότερα ωστόσο των εκτιμήσεων για ρυθμό στο 8,2%. Ένα αισιόδοξο κι ένα απαισιόδοξο μήνυμα φέρνει ο Φεβρουάριος. Μετά από πολλούς μήνες η αύξηση που κατέγραψαν οι τιμές της ενέργειας δεν είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των προϊοντικών ομάδων και υπηρεσιών, από την άλλη όμως η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ήταν αυτή των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού κλειδώνει η αύξηση στον κατώτατο μισθό – Το σενάριο «έκπληξη»

Σε μηνιαία βάση και εν συγκρίσει με τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στην ευρωζώνη κατά 0,8%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα δείκτης των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είχε επιβραδυνθεί στο 7,3% (αναθεωρήθηκε) σε ετήσια βάση, από 7,6% τον τελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός είχε επίσης επιβραδυνθεί από το 9,2% του Δεκεμβρίου του 2ο22, στο 8,6%. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο εναρμονισμένος στη μέτρηση της Eurostat πληθωρισμός είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τον εθνικό πληθωρισμό της ΕΛΣΤΑΤ (τον Ιανουάριο έδινε ρυθμό 7,2% στον πληθωρισμό). Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα δικά της στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου.

Η επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού

Από την άλλη, ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών εκτιμάται ότι ανέβασε ταχύτητα στην Ευρωζώνη διαμορφούμενος στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 5,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 0,8%, από -0,8% τον Ιανουάριο.

Οι τιμές των τροφίμων «προσπέρασαν»

Προηγούμενο άρθροΦωτοβολταϊκά: Ρυθμίσεις για αυτοπαραγωγή σε εκκλησίες και ιδρύματα
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για έλλειψη σηματοδότησης στον προαστιακό