Νέες ακτινολογικές τεχνικές για ογκολογική θεραπεία ακριβείας

Η πιο προηγμένη μέθοδος απεικόνισης στην ογκολογία με μαγνητική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων αναμένεται να εγκριθεί και στη χώρα μας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, PET/CT και PET/MRI, αντίστοιχα.

Οι δύο εξετάσεις είναι απαραίτητες στη θεραπεία ογκολογικών περιστατικών, στο πλαίσιο της ιατρικής ακριβείας. Ήδη μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει δωρεά τεσσάρων PET/CT σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναμένονται και 4 PET/MRI. Η τελευταία θα εφαρμόζεται όπου χρειάζεται τρισδιάστατη απεικόνιση.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ: Χιλιάδες καρκινοπαθείς στερούνται πρόσβασης σε σωτήρια εξέταση

Η σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, ορίζει την διάγνωση από τις δύο νέες «υβριδικές απεικονίσεις», όπως ονομάζονται, μέσω της συνεργασίας μεταξύ ακτινολόγου και κλινικού γιατρού, καθώς με τις σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές, η ακτινολογία εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε κλινική ειδικότητα.

Τα παραπάνω τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης, με αφορμή το διήμερο συνέδριο της Εταιρείας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ακτινολογία, που θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Από την πλευρά της νευροακτινολογίας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας Αντώνης Τσάνης, επεσήμανε την καθοριστική θέση του ακτινολόγου στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, στις πρώτες έξι ώρες από την έναρξη του επεισοδίου. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν στη χώρα τέσσερα κέντρα εγκεφαλικού, στα νοσοκομεία Κοργιαλένειο – Μπενάκειο του Ερυθρού Σταυρού, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», στο ΑΧΕΠΑ και στην Πάτρα, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν σταδιακά και άλλα πέντε κέντρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αττικόν, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία CDI Pfizer με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υγεία
Επόμενο άρθροΑναζητώντας συμμάχους στα Τίρανα – Η σημασία της Χάγης και ο ρόλος της Τουρκίας