Βαρηκοΐα: Ακουστικά και δυνατή μουσική στα κλαμπ απειλούν τους νέους

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βλάβης στην ακοή από τη δυνατή μουσική που ακούν είτε με ακουστικά είτε σε κλαμπ και συναυλίες, προειδοποιεί ακόμα μια μελέτη.

Οι ερευνητές καλούν μάλιστα τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα και να εφαρμόσουν πολιτικές «ασφαλούς ακρόασης».

Ο κίνδυνος βαρηκοΐας έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια και είναι ο λόγος που πολλές συσκευές προειδοποιούν το χρήστη με ηχητικό σήμα όταν η ένταση των ακουστικών ανεβαίνει υπερβολικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Ντίλαρντ του Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα, δημοσιεύουν στην επιθεώρηση BMJ Global Health ανασκόπηση όλων των προηγούμενων ερευνών στη βιβλιογραφία, συνολικά 33 δημοσιεύσεις που αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών.

Η μελέτη, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, εκτιμά ότι το 24% των νέων κινδυνεύει από την ακρόαση με ακουστικά και το 48% από τον δυνατό ήχο σε κλαμπ και συναυλίες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια, ενώ ο αριθμός εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο για απώλειας ακοής υπολογίζεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν μικρή ή μεγάλη απώλεια ακοής.

Οι έφηβοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.

Προηγούμενο άρθροΡούλα Πισπιρίγκου: Παράταση να απολογηθεί στις 25 Νοεμβρίου για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας
Επόμενο άρθροΚαιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας – Η Κυριακή η πιο επικίνδυνη μέρα