Ουκρανία: Βαριές οι συνέπειες για το περιβάλλον από νάρκες και βομβαρδισμούς

Περίπου το 27% του εδάφους της Ουκρανίας θα πρέπει να καθαριστεί από νάρκες και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικολογίας της χώρας, σχεδόν έξι μήνες αφότου η Ρωσία άρχισε την εισβολή και τους βομβαρδισμούς. Μέχρι στιγμής οι ουκρανικές αρχές έχουν καθαρίσει περισσότερα από 620 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που ήταν γεμάτα με χιλιάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 2.000 βομβών που έπεσαν από τον αέρα.

Σχεδόν 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να θεωρούνται «μολυσμένα», σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Το να καταστεί η περιοχή αυτή ασφαλής θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία, δήλωσε η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης – Περιβάλλον: Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στο φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε βοήθεια ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει 100 ομάδες για την εκκαθάριση ναρκών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί.

Οι τελευταίες προσπάθειες αποναρκοθέτησης επικεντρώθηκαν στη βορειοανατολική περιοχή του Σούμι, όπου οι ουκρανικές αρχές πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις την Πέμπτη για την εκκαθάριση ναρκών.

Οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν στην περιοχή του Σούμι λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Ρώσοι υποχώρησαν αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής στις 8 Απριλίου.

Τέσσερις μήνες μετά, ειδικοί σε θέματα αποναρκοθέτησης «κοσκινίζουν» μια περιοχή που εκκαθαρίζουν, αναζητώντας βλήματα κανονιών και νάρκες. Το Σούμι είναι μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Πέντε έως επτά χρόνια»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογίας και Φυσικών Πόρων, το οποίο ενημερώνει καθημερινά την ιστοσελίδα του, μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη εξουδετερωθεί περισσότερα από 175. 000 πυρομαχικά, ενώ είχε ερευνηθεί μια έκταση 67.639 εκταρίων.

Η απομάκρυνση των ναρκών από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι πιθανό να διαρκέσει πέντε έως επτά χρόνια, δήλωσε Ουκρανός ΥΠΕΣ. «Είναι το πιο δύσκολο είδος αποναρκοθέτησης», είπε.

Ωστόσο περιβαλλοντολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς επισημαίνουν ότι «τα εδάφη επηρεάζονται όχι μόνο από τις νάρκες, αλλά και από τη μόλυνση από τις εκρήξεις και τους πυραύλους». Οι συνέπειες της μόλυνσης αυτής θα είναι ορατές για δεκαετίες.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΚίνα: Ταξίδι στη νοτιοανατολική Ασία και συνάντηση με τον Μπάιντεν ετοιμάζει ο Σι Ζινπίνγκ
Επόμενο άρθροΓερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις