Κάνναβη: Η νομιμοποίηση αυξάνει τη χρήση, διαπιστώνει έκθεση του ΟΗ

Η άρση της απαγόρευσης στην ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης φαίνεται πως οδηγεί στην αύξηση της συστηματικής χρήση, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στη διάρκεια των lockdown, πιθανώς ως αποτέλεσμα της κοινωνικής απομόνωσης.

Η κάνναβη είναι μακράν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό παγκοσμίως, και η δραστικότητα της κάνναβης που κυκλοφορεί σε νόμιμες και παράνομες αγορές είναι όλο και υψηλότερη όσον αφορά την περιεκτικότητα τετραϋδροκαναβινόλης (THC), σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Αρκετές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για μη ιατρική χρήση από τότε που η Ουάσιγκτον και το Κολοράντο έκαναν την αρχή το 2012. Η Ουρουγουάη τη νομομοποίησε το 2013 και ο Καναδάς του 2018. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες, ωστόσο η έκθεση του UNODC εξέτασε μόνο αυτές τις τρεις.

Διαβάστε επίσης: Εντός του έτους η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία

«Η νομιμοποίηση της κάνναβης δείχνει να έχει επιταχύνει την ανοδική τάση στην αναφερόμενη ημερήσια χρήση του ναρκωτικού» αναφέρει ο οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

Αν και το ποσοστό των εφήβων που κάνουν χρήση «δεν έχει αλλάξει πολύ», παρατηρείται «μεγάλη αύξηση στις αναφορές για συχνή χρήση προϊόντων υψηλής δραστικότητας μεταξύ των νέων ενηλίκων».

«Οι αυτοκτονίες και η αναλογία των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με συστηματική χρήση κάνναβης έχουν αυξηθεί» επισημαίνει ακόμα η έκθεση.

Περίπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι, ή 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα ναρκωτικό το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Από αυτούς, η μεγάλη πλειονότητα, 209 εκατομμύρια άτομα, ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη.

Διαβάστε επίσης: H Uber αναλαμβάνει τώρα και κατ’ οίκον παραδόσεις κάνναβης

«Οι περίοδοι των lockdown στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν σε αυξήσεις στη χρήση κάνναβης» το 2020, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Όσον αφορά την κοκαΐνη, η παραγωγή έσπασε ρεκόρ το 2020 και η διακίνηση διά θαλάσσης αυξάνεται. Δεδομένα για τις κατασχέσεις ναρκωτικών το 2020 δείχνουν επέκταση της διακίνησης κοκαΐνης από τις κύριες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης προς την Αφρική και την Ασία.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη γίνεται κόμβος κοκαΐνης – Ποια χώρα είναι το κέντρο της βιομηχανίας

Μακράν τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά παραμένουν πάντως τα οπιοειδή, με τη φεντανύλη, ένα οπιοειδές δεκάδες φορές πιο δραστικό από την ηρωίνη να εκτινάσσει σε ιστορικό υψηλό τους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, οι θάνατοι Αμερικανών από οπιοειδή ξεπέρασαν τους 107.000 το 2021.

Προηγούμενο άρθροCumhuriyet: Νέες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά – Έχει μετατραπεί σε πανηγύρι
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: «Καβγάς» με ανακοινώσεις για τα πεπραγμένα του 2015