Αμβλώσεις: Θα παραδώσουν οι Big Tech δεδομένα για στοχοποίηση γυναικών;

Στον απόηχο της δικαστικής απόφασης με την οποία άρθηκε η συνταγματική προστασία της άμβλωσης στις ΗΠΑ, οι εταιρείες τεχνολογίας ίσως βρεθούν στη δύσκολη θέση να κληθούν να παραδώσουν στις διωκτικές αρχές δεδομένα για τις εγκυμοσύνες και τις επισκέψεις σε κλινικές άμβλωσης.

Με τις μισές αμερικανικές πολιτείες να αναμένεται να προχωρήσουν σε απαγόρευση της άμβλωσης, εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων και κλητεύσεων για το ιστορικό αναζήτησης των χρηστών, τις μετακινήσεις τους και άλλα δεδομένα που δείχνουν εγκυμοσύνη και πρόθεση τερματισμού της κύησης.

Διαβάστε επίσης:

  • Συγκέντρωση στην Ελλάδα ενάντια στην απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση
  • Ανάστατη η Αμερική από την δικαστική απόφαση για τις αμβλώσεις – Οι αντιδράσεις Μπάιντεν, Ομπάμα, Πελόζι

«Μεσάζοντες δεδομένων ήδη πωλούν, αδειοδοτούν και μοιράζονται τις πληροφορίες τοποθεσίας ανθρώπων που επισκέπτονται παρόχους υπηρεσιών άμβλωσης σε οποιονδήποτε διαθέτει πιστωτική κάρτα» προειδοποίησαν τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές σε επιστολή τους προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FTC), με την οποία ζητούν να ερευνηθούν οι πρακτικές της Apple και της Google.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν και την Κυριακή έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκον (Reuters)

Οι γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους «θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε βλάβες από παραβίαση της ιδιωτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων τοποθεσίας» έγραφαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρον Ουάιντ, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, Κόρι Μπούκερ και Σάρα Τζέικομπς, αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι εισαγγελείς πολιτειών όπου η άμβλωση απαγορεύεται θα μπορούν να ζητούν εντάλματα έρευνας προκειμένου να τους παραδίδονται δεδομένα για οποιονδήποτε έχει επισκεφθεί κλινικές άμβλωσης.

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι πρακτικές συλλογής δεδομένων από εταιρείες όπως οι Google, Meta Platforms και Amazon μπορούν δυνητικά να αξιοποιηθούν για την επιβολή απαγορεύσεων που βρίσκουν αντίθετους πολλούς στη Σίλικον Βάλεϊ.

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αιτήματα προς αυτές τις εταιρείες για την παράδοση πληροφοριών που σχετίζεται με το ιστορικό αναζήτησης, ποιους ιστότοπους επισκέφθηκαν» εκτίμησε η Σίνθια Κόντι-Κουκ, ειδική του Ιδρύματος «Φορντ» για θέματα τεχνολογίας.

Προηγούμενο

Η αξιοποίηση δεδομένων χρηστών για θέματα που αφορούν τις αμβλώσεις δεν είναι νέα υπόθεση: το 2014, οργανώσεις κατά των αμβλώσεων προέβαλαν στοχευμένες διαφημίσεις σε χρήστες που επισκέπτονταν κλινικής άμβλωσης με μηνύματα όπως «Έχεις επιλογές». Σε αυτή την περίπτωση αξιοποίησαν τη δυνατότητα που δίνουν οι εταιρείες τεχνολογίας για στόχευση διαφημίσεων σε κινητά που επισκέφθηκαν συγκεκριμένες γειτονιές.

Πιο πρόσφατα, εισαγγελείς του Μιζούρι απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο δευτέρου βαθμού σε γυναίκα που είχε αναζητήσει στο κινητό της πληροφορίες για φάρμακο τερματισμού της κύησης ενώ βρισκόταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οικονομικό κίνητρο

Οι τέσσερις γερουσιαστές που έστειλαν την επιστολή στην FTC προειδοποίησαν ότι οι πολιτειακές νόμοι προβλέπουν χρηματικά ανταλλάγματα για όσους προσφέρουν πληροφορίες για παράνομες ενέργειες δημιουργούν οικονομικό κίνητρο για την αγορά δεδομένων τοποθεσίας όχι από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά από μεσάζοντες δεδομένων.

Οι υπογράφοντες κατηγορούν την Google και την Apple για «παραπλανητικές πρακτικές» στη συλλογή δεδομένων, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν ενσωματώσει στις συσκευές τους μοναδικούς αναγνωριστικούς αριθμούς για διαφημιστικούς λόγους.

Το αναγνωριστικό αυτό είναι ενεργοποιημένο ως προεπιλογή στα κινητά Android, κάτι που μέχρι πρόσφατα ίσχυε και για τις συσκευές της Apple.

Οι διωκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να απαιτούν δεδομένα χρήσης ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.

Όπως σχολίασε η Ίβα Γκάλπεριν, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στην οργάνωση Electronic Frontier Foundation, «η διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και την τελευταία φορά που η άμβλωση ήταν παράνομη στις ΗΠΑ είναι ότι σήμερα ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς ψηφιακής παρακολούθησης».

Προηγούμενο άρθροΑιγαίο: Ενισχύσεις γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά
Επόμενο άρθροΛιμενικό: Προσπάθειες μαζικής εισροής προσφύγων το περασμένο τριήμερο