Δύο εγκλήματα σε κοινό κάδρο

Διακόσιες ογδόντα έξι ημέρες χωρίζουν την αποκάλυψη δύο εγκλημάτων, της δολοφονίας της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και της δολοφονίας της εννιάχρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη από τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου. Δύο υποθέσεις που επί μήνες η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τις δικαστικές εξελίξεις.

Δύο διαφορετικές ιστορίες, δύο διαφορετικά εγκλήματα, των οποίων οι «πρωταγωνιστές» δεν συναντήθηκαν ποτέ και πουθενά. Κι όμως, οι διαφορετικές αυτές ιστορίες άγγιξαν και αγγίζουν την κοινωνία, όπως μαρτυρούν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων και ο χρόνος που αφιερώθηκε και αφιερώνεται στα δελτία ειδήσεων. Το μαρτυρούν, ακόμα, οι αναρτήσεις, τα σχόλια και η ανταλλαγή απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθ’ όλη τη «διαδρομή» αυτών των υποθέσεων δεν έχουν λείψει και τα «λαϊκά δικαστήρια», που συχνά δικάζουν και καταδικάζουν με όρους και «ποινές» ασύμβατες με το ποινικό μας σύστημα και τον νομικό μας πολιτισμό, πριν καν μιλήσουν οι μόνοι αρμόδιοι, δηλαδή οι φυσικοί δικαστές, που έχουν τον αποκλειστικό ρόλο, με βάση το Σύνταγμα, να κρίνουν τέτοια εγκλήματα και να επιβάλλουν την τιμωρία σε όσους κρίνονται ένοχοι.

Τα εγκλήματα που αποδίδονται στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, η δίκη του οποίου ξεκίνησε χθες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, και στη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία μετρά τις πρώτες ημέρες της στη φυλακή του Κορυδαλλού, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη όχι μόνο για τη βαρύτητά τους αλλά και επειδή οι δράστες (φέρονται να) αφαίρεσαν τη ζωή ανθρώπων που συνέθεταν τον πυρήνα της οικογένειάς τους.

Αυλαία για τη δίκη

Ο προφυλακισμένος πιλότος, αφού σκότωσε στον ύπνο της την 20χρονη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς, κρέμασε τον αγαπημένο της σκύλο στη σκάλα της μεζονέτας τους στα Γλυκά Νερά, τοποθέτησε πάνω στο άψυχο σώμα της τη μόλις 11 μηνών κορούλα τους, Λυδία, και στη συνέχεια έστησε σκηνικό ληστείας σε μια προσπάθεια, όπως περιγράφεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, να παραπλανήσει τις διωκτικές αρχές και να μετακυλήσει την ποινική του ευθύνη σε άγνωστους δράστες. Ωστόσο, τα ευρήματα αστυνομικών και ιατροδικαστών, καθώς και η επεξεργασία κρίσιμων στοιχείων από τα εργαστήρια της Ασφάλειας οδήγησαν στη σύλληψή του και στην παραπομπή του σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, θανάτωση ζώου σε βαθμό κακουργήματος και ψευδείς καταθέσεις.

Ο ίδιος μετά τη σύλληψή του ομολόγησε μεν το έγκλημά του, αλλά επιχείρησε να δώσει στον εαυτό του το «ελαφρυντικό» ότι έδρασε σε βρασμό ψυχικής ορμής. Η «αυλαία» της δίκης του άνοιξε χθες, συγκεντρώνοντας τους προβολείς της δημοσιότητας όχι μόνο από ελληνικά αλλά και από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι που συνθέτουν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είναι εκείνοι που θα κρίνουν σε πρώτο βαθμό τον δράστη του εγκλήματος.

Προχθές, λοιπόν, ψυχρός και χωρίς καμία αντίδραση ο 34χρονος πιλότος άκουγε την εισαγγελέα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Ευγενία Σταθουλοπούλου, να διατυπώνει το κατηγορητήριο για τη δολοφονία της νεαρής συζύγου του. Η εισαγγελική λειτουργός έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψευδείς καταθέσεις του κατηγορούμενου προς τις Αρχές. Με την έναρξη της διαδικασίας δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής από τους γονείς της δολοφονημένης Καρολάιν, οι οποίοι, όμως, δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο. Οπως εξήγησε ο δικηγόρος προς υποστήριξη της κατηγορίας, ο πατέρας του θύματος έχει κινητικά προβλήματα και αδυνατεί να μετακινηθεί και στη μητέρα της δεν το επέτρεψαν οι γιατροί, υπό τον φόβο να κλονιστεί η υγεία της στη θέα του δολοφόνου που επί 40 ημέρες θρηνούσε μαζί της. Παράσταση πολιτικής αγωγής έχει δηλώσει και το φιλοζωικό σωματείο για τη θανάτωση του σκύλου που είχε υιοθετήσει η Καρολάιν. Η δίκη θα ξεκινήσει επί της ουσίας την Τρίτη 12 Απριλίου.

Αρνείται τις κατηγορίες

Από την πλευρά της, η προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορηματικά αρνείται ότι δολοφόνησε την πρωτότοκη κόρη της Τζωρτζίνα χορηγώντας της κεταμίνη, παρακολουθεί από το κελί της τις δικαστικές εξελίξεις καθώς η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Ηδη εξετάστηκε ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορουμένης, Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες είναι στο απέναντι «στρατόπεδο» από τη μητέρα των παιδιών τους, και η σκυτάλη των καταθέσεων έχει περάσει στους γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της Δικαιοσύνης. Για να κλείσει όμως ο κύκλος της υπόθεσης αυτής θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, της Μαλένας και της Ιριδας.

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός: Πιο κοντά το «Πάσχα στο χωριό» για τους Ελληνες
Επόμενο άρθροΤέσσερα μετάλλια για τα ελληνικά κουπιά στην πρεμιέρα στο Πιεντιλούκο