Συνάντηση Μπορέλ με Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον – Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται στις 13 εως τις 15 Οκτωβρίου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό συναντήσεις υψηλού επιπέδου που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και ΗΠΑ, την προώθηση της διατλαντικής ατζέντας και τις πιεστικές διεθνείς εξελίξεις. Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από μια σειρά επαφών που είχαν προηγηθεί με τον Αμερικάνο ομόλογο του, τον Υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν καθώς και σε συνέχεια της συνόδου κορυφής μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ στις συνομιλίες του με τους εταίρους των ΗΠΑ θα τονίσει πως το κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση καθώς και η συνέχιση της διατήρησης των κοινών αξιών, είναι η ισχυρή συμμαχία μεταξύ των δύο ηπείρων.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρωτοβουλίες για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σύμπραξης ΕΕ-ΗΠΑ αλλά και την προώθηση μιας ήδη στενής συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Αργότερα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ Κάθλιν Χικς για να συζητήσουν πώς να συνεχίσουν την ενισχυμένη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Προηγούμενο άρθροΕΕ – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια – Στοχευμένες φορολογικές μειώσεις και υποστήριξη εισοδήματος
Επόμενο άρθροΣοκ – Βρέθηκε νεκρή ολυμπιονίκης του Τόκιο