Πανδημία κοροναϊού – Μέχρι πού θα φτάσουν οι αντιεμβολιαστές;

Αν και από χώρα σε χώρα διαφέρουν, τα μέτρα για την εξάλειψη της Covid-19 ολοένα και πυκνώνουν, με επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και με την επιβολή περιορισμών στις δραστηριότητες των ακόμη ανεμβολίαστων πολιτών, ώστε να μην τιναχτούν οι μέχρι σήμερα προσπάθειες στον «αέρα».

Στο μεσοδιάστημα, με διαφορετικούς ρυθμούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανά ήπειρο και χώρα, οι εθνικές εκστρατείες προχωρούν, υπό τη «σκιά» της εξαιρετικά μεταδοτικής και επικίνδυνης παραλλαγής «Δέλτα» και τον φόβο μιας νέας.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ευρεία, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη χορήγηση και της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης.

Εκτός της όλης διαδικασίας παραμένει ωστόσο ένα σημαντικό -κομβικό την επίτευξη συλλογικής ανοσίας- ποσοστό: ορισμένοι ακόμη λόγω διστακτικότητας και πολλοί εκ πεποιθήσεως, ως σκληροπυρηνικοί αντιεμβολιαστές.

Οι μέθοδοι που οι τελευταίοι απεργάζονται ποικίλουν. Με την πάροδο του χρόνου, δε, γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες και ακραίες.


Πόλωση και… καθυστερήσεις

Τα πρόσφατα βίαια επεισόδια από αντιεμβολιαστές και νεοφασίστες, στη Ρώμη, αποτέλεσαν ακόμη μία απτή απόδειξη του πώς η ακροδεξιά εν γένει επενδύει πολιτικά στο κίνημα κατά των εμβολίων και των αρνητών του κοροναϊού.

Η πόλωση κλιμακώνεται, συνοδεία και απειλών κατά υγειονομικών, καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται να γίνει από την Παρασκευή η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιστά υποχρεωτικό το λεγόμενο «πράσινο πάσο» για όλους τους εργαζόμενους, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μη ανοσοποιημένοι κατόπιν εμβολιασμού ή νόησης από κοροναϊό θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ ανά 48ωρο, κόστους 15 ευρώ, που θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Διαφορετικά, μετά την πάροδο πέντε ημερών, θα μπορούν να τίθενται σε διαθεσιμότητα, χωρίς την καταβολή μισθού.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα κυμαίνεται από 600 έως 1.500 ευρώ.

Στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν με προσχήματα την όλη  διαδικασία, οι αντιεμβολιαστές έχουν πλέον αναπτύξει διάφορες στρατηγικές.

Ορισμένοι παίζουν… καθυστερήσεις, κλείνοντας ραντεβού για εμβολιασμό και στη συνέχεια ακυρώνοντάς τα, προφασιζόμενοι ασθένεια.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν ποτέ ενημέρωση για ραντεβού.

Αρκετοί εμφανίζονται στα ραντεβού εμβολιασμού, συνοδεία όμως δικηγόρων, απαιτώντας να εγγυηθεί ο γιατρός γραπτώς την ασφάλεια του εμβολίου. Κάποιοι, μάλιστα, αξιώνουν τη καταγραφεί η συνάντηση σε βίντεο.

Πλαστά πιστοποιητικά

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Check Point Research κατέδειξε ότι η παράνομη διαδικτυακή αγορά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη, παγκοσμίως.

Ο συνολικός αριθμός των σχετικών πωλητών υπολογίζεται ότι δεκαπλασιάστηκε μέσα στον τελευταίο μήνα: από 1.000 που ήταν τον Αυγουστο, έφτασε τους 10.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πλέον, δε, όχι μόνον στο dark web, αλλά και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με κυρίαρχο το Telegram. Αναλόγως την περιοχή και τη ζήτηση, αναφέρεται, οι τιμές για τα πλαστά πιστοποιητικά κυμαίνονται μεταξύ 75 και 160 δολαρίων.

«Οι online ομάδες αυτών των δόλιων υπηρεσιών καυχιόνται ότι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους», επισημαίνει ο Οντέν Βανούνου, στέλεχος της αμερικανικής-ισραηλινής εταιρείας.

Όμως «θα ήθελα να συστήσω εμφατικά στους χρήστες του διαδικτύου να μην εμπλέκονται μαζί τους», επισημαίνει, «καθώς η δραστηριότητά τους εκτείνεται πολύ πέρα από τις πωλήσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού»…

Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, μετανοημένοι αντιεμβολιαστές ή όσοι δίστασαν να κάνουν τη δεύτερη δόση εμβολίου -συνήθως παρασυρμένοι από fake news ή άτομα του περιβάλλοντός τους- βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις αρχικές επιλογές τους.

Έχοντας δωροδοκήσει με 150 έως και 400 ευρώ κατά μέσο όρο υγειονομικούς για να εξασφαλίσουν ένα πλαστό πιστοποιητικό, επισημαίνει η Liberation,  διαπίστωσαν αργότερα ότι ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν στην πραγματικότητα την ανοσοποίησή τους, καθώς το σύστημα τους είχε ήδη καταγεγραμμένους ως εμβολιασμένους.

Μοιραία, ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσουν την προστασία τους έναντι του κοροναϊού, είναι η ομολογία της παρανομίας, που -αναλόγως του διάρκειας διάπραξής της- μπορεί να συνεπάγεται την επιβολή προστίμου έως 3.750 ευρώ και φυλάκιση έξι μηνών.

Για τους παραχαράκτες, οι ποινές στη Γαλλία είναι 5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Όπως και σε άλλες χώρες, εν τω μεταξύ, ο ακριβής αριθμός των Γάλλων πολιτών που κατέφυγαν στην προμήθεια πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού -συνιστώντας έτσι κίνδυνο για τη δημόσια υγεία- παραμένει ασαφής…

Με «όχημα» τη θρησκεία και τα fake news

Από τα νανοτσίπ μέχρι την υπογονιμότητα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας για τους εμβολιασμούς οργιάζει ένθεν κακείθεν εδώ και μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με… κατόπιν εορτής παρεμβάσεις των υπευθύνων και το κλείσιμο λογαριασμών.

Το φαινόμενο έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις από την Ασία, έως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου η συντονισμένη παραπληροφόρηση προκάλεσε πρόσφατα την έκρηξη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν κατά των social media, που -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- «σκοτώνουν κόσμο» με τη διάδοση fake news.

Τώρα, μετά το προεδρικό διάταγμα που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων κι ενώ πλησιάζει η λήξη της διορίας, πολλοί αντιεμβολιαστές στις ΗΠΑ καταφεύγουν στη… θρησκεία.

Πάνω από 2.600 υπάλληλοι στην αστυνομία του Λος Άντζελες και 3.800 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχουν ήδη ζητήσει εξαίρεση, επικαλούμενοι θρησκευτικές αντιρρήσεις (όπως προβλέπεται στις ΗΠΑ).

Για πολλούς Αμερικανούς εργοδότες, η κατάσταση αυτή αποτελεί «γκρίζα ζώνη», δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι απαραίτητο να είναι πιστοποιημένα μέλη κάποιας θρησκευτικής κοινότητας για να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.

Περιχαράκωση σε κλειστές ομάδες

Καθώς τα περιθώρια για τους ανεμβολίαστους ολοένα και στενεύουν, καταγράφονται στις τάξεις τους κινήσεις οργάνωσης σε κλειστές ομάδες, κυρίως μέσω των social media και ειδικές εφαρμογές.

Μία τέτοια απόπειρα ήταν για παράδειγμα το Unjected, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο από δύο γυναίκες στη Χαβάη για «ομοϊδεάτες που υποστηρίζουν την ιατρική αυτονομία και την ελευθερία του λόγου».

Στην αρχή, χαρακτηρίστηκε ως «Tinder των αντιεμβολιαστών»: ένα είδος ηλεκτρονικής «προξενήτρας» μεταξύ αρνητών των εμβολίων.

Επεκτάθηκε στην ανταλλαγή μηνυμάτων για συγκατοικήσεις, ακόμη και για την εύρεση θέσεων εργασίας για μη ανοσοποιημένους.

Γρήγορα ωστόσο εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο και επικίνδυνο, με διάδοση ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας για τα εμβόλια και την πανδημία.

Μέχρι και για την κατάστρωση σχεδίων δημιουργίας μιας τράπεζας αίματος ή οργάνων για μεταμοσχεύσεις αποκλειστικά για ανεμβολίαστους.

Τελικά, η εφαρμογή αφαιρέθηκε τον Αύγουστο από την Apple και συνδεδεμένοι λογαριασμοί έκλεισαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ιδιοκτήτες της χαρακτήρισαν την κίνηση «λογοκρισία».

Προηγούμενο άρθροΜπακογιάννης – Θα δώσουμε στην Πανεπιστημίου την αίσθηση ενός ευρωπαϊκού βουλεβάρτου
Επόμενο άρθρο«Αντίδοτο» σε σούπερ ανθεκτικά μικρόβια το εντερικό μικροβίωμα