Βραβεία Νόμπελ – «Οι απονομές των βραβείων δεν επιδέχονται φυλετικές ή εθνικές διακρίσεις»

Ο επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που απονέμει τα Νόμπελ, απέκλεισε τη θέσπιση ποσοστώσεων φύλου ή εθνότητας για την επιλογή των βραβευμένων. Ο Γκόραν Κ. Χάνσον παραδέχεται ότι υπάρχουν «τόσο λίγες γυναίκες» στον κατάλογο των βραβευμένων, αλλά υποστηρίζει ότι τα Νόμπελ πηγαίνουν τελικά σε όσους είναι οι πιο «άξιοι».

Για παράδειγμα, φέτος, η μοναδική γυναίκα που κέρδισε φέτος Νόμπελ είναι η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, η οποία μάλιστα μοιράστηκε το βραβείο με τον Ρώσο συνάδελφό της, ενώ οι υπόλοιποι 12 ήταν άνδρες.

Ένα γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς από την ίδρυσή του θεσμού το 1901, μόνο 59 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες, ήτοι μόλις το 6,2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, o Γκόραν Κ. Χάνσον δήλωσε: «είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες βραβευμένες με Νόμπελ. Αντικατοπτρίζει τις άδικες συνθήκες στην κοινωνία, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Και υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε».

Μάλιστα όπως συμπλήρωσε, οι διακρίσεις δεν χωρούν στο χώρο των βραβείων, διότι «σημασία έχει να βραβευτεί όποιος έκανε τη σημαντικότερη ανακάλυψη, όποιος είχε τη σημαντικότερη συνεισφορά, γιατί αυτό είναι το πνεύμα της τελευταίας θέλησης του Άλφρεντ Νόμπελ».

Η ακαδημία των βραβείων Νόμπελ θα διασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των γυναικών

Η ακαδημία, θα διασφαλίσει όπως είπε ότι «όλες οι άξιες γυναίκες θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να αξιολογηθούν για το βραβείο Νόμπελ» και πως «έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες» για να ενθαρρυνθούν οι υποψηφιότητες γυναικών επιστημόνων».

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως η Ακαδημία θα διασφαλίσει ότι «όλες οι άξιες γυναίκες θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να αξιολογηθούν για το βραβείο Νόμπελ» και πως «έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες» για να ενθαρρυνθούν οι υποψηφιότητες γυναικών επιστημόνων.

«Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 10% περίπου των καθηγητών φυσικών επιστημών στη δυτική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική είναι γυναίκες, και ακόμη χαμηλότερα αν πάτε στην ανατολική Ασία» σημείωσε ο Σουηδός.

«Και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι έχουμε γυναίκες στις επιτροπές μας, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και η κοινωνία πρέπει να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες που ασχολούνται με τις επιστήμες.Έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτές τις ανακαλύψεις που βραβεύονται».

Προηγούμενο άρθροΚλιματική αλλαγή – Η Γαλλία επενδύει σε υδρογόνο και νέους αντιδραστήρες
Επόμενο άρθροΕμβολιασμοί «μαϊμού» – Δεκάδες περισσότερα τα πλαστά πιστοποιητικά από τις αρχικές εκτιμήσεις στην Καρδίτσα