Ρελάνς από ΝΔ στην υπό σύσταση εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ – Ποια σενάρια εξετάζει το Μαξίμου

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ θα παιχτεί τις επόμενες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll, καθώς στο Μαξίμου σκέφτονται να κάνουν ρελάνς, με δεδομένο ότι η κίνηση της Κουμουνδούρου δείχνει να διαμορφώνει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο ικανό να οδηγήσει στην εξεταστική επιτροπή αφού προϋπόθεση για τη συγκρότησή της είναι να στηριχτεί από 120 ψήφους βουλευτών (όπως ισχύει μετά την τελευταία αναθεώρηση του άρθρου 68 του συντάγματος).

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από τη Λίστα Πέτσα ως τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο» αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 119 σίγουρες ψήφους βουλευτών καθώς στηρίζεται από τους 86 της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους 15 του ΚΚΕ, τους 10 της Ελληνικής Λύσης και τους 8 του ΜέΡΑ25.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει θετική ανταπόκριση και στο ΚΙΝΑΛ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη, όσο και του γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, ωστόσο η τελική απόφαση για την στάση του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία στη Βουλή θα ληφθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Τούτων δοθέντων, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αντεπιτεθούν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προτείνουν διεύρυνση χρονική της έρευνας της επιτροπής με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Την αποκάλυψη έκανε στο MEGA ο Γιάννης Πρετεντέρης και οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ.

Ωστόσο οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ανοίγουν όλα τα χαρτιά τους. Εξετάζουν πολλές παραμέτρους μέχρι να καταλήξουν στο πως πρακτικά θα απαντήσουν στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή.

»Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών» ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε στη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου.

Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν επ’ ουδενί αλλαγή της ατζέντας με όρους σκανδάλων και σκανδαλολογίας, καθώς θέλουν πολιτικά και επικοινωνιακά να επενδύσουν στη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» αλλά και σε άλλες γεωπολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες όπως πχ η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπογράφεται την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση που πριν από όλα έχει σκοπό να σπάσει το πάλαι ποτέ αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και σε αυτό το παιχνίδι το ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε στην πρότασή του για την εξεταστική επιτροπή τη δημοσκοπική εταιρεία που κατήγγειλε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ενώ και η γενικότερη ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη περί «Μαξίμου ΑΕ» δημιουργεί πεδίο σύγκλισης.

Μάλιστα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια στιγμή όπου το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών και οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία είναι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου (Γεννηματά, Λοβέρδος, Καστανίδης – την ηγεσία διεκδικεί και ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης) και είναι σαφές ότι για το ΚΙΝΑΛ η τελική απόφαση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστεί κυρίως από το αν η πλευρά της Φώφης Γεννηματά θα επιδιώξει να κρατήσει τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες με την πλευρά του κ. Λοβέρδου ή αν θα αφήσει τα πράγματα να φτάσουν σε οριακές καταστάσεις για τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βλέμματα της κυβέρνησης είναι στραμμένα στο σκεπτικό που θα αναπτύξουν τα άλλα κόμματα και θα επιδιώξει να μπει σφήνα σε όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Προς ώρας πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των σεναρίων που εξετάζουν για να σηκώσουν το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενο άρθροΜένιος Φουρθιώτης – Κατηγορείται για κλοπή 200.000 ευρώ από την Τζούλια Αλεξανδράτου
Επόμενο άρθροFT – Ελλείψεις φυσικού αερίου – Τι βρίσκεται πίσω από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης;