ΑΕΚ – Βαλβέρδε, Βίλας Μπόας, Σάντος και άλλες ιστορίες για αγρίους ως τον Γιαννίκη

Καταγράφηκε ως «επιθυμία» πολλών φίλων της ΑΕΚ σε sites και social media σε αυτή τη σύντομη μετάβαση από τον προηγούμενο στον επόμενο προπονητή της ομάδας τους.

Γράφτηκε στα ψηλά και από κάποιους που προσπάθησαν να βάλουν στη σειρά τα ονόματα των προπονητών πρώτης γραμμής που με έναν τρόπο ήταν διαθέσιμοι στην αγορά τώρα που η Ένωση αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς (με την ασφάλεια πως ο Σέρβος δεν διεκδίκησε την παραμικρή αποζημίωση πέρα από τα δεδουλευμένα του).

Ο πολύς Ερνέστο Βαλβέρδε με τον τεράστιο σεβασμό στην Ελλάδα. Ο εμβληματικός Φερνάντο Σάντος. Ο special 2 Αντρές Βίλας Μπόας και άλλοι…

Μάταια όμως. Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν άμεση. Και μάλλον εμφατική. Γιαννίκης. Αργύρης Γιαννίκης (κατά το Μποντ, Τζέημς Μποντ).

Ένας νεαρός Έλληνας προπονητής που δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει σε φόντο κιτρινόμαυρο, αλλά που σίγουρα μοιάζει απόλυτα ταιριαστός με το «μοντέλο» Δημήτρη Μελισσανίδη.
Τόσα πολλά τα χρόνια της θητείας του ιδιοκτήτη και τόσες οι αλλαγές προπονητών, που δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν ότι ο εκλεκτός είναι ένας άνθρωπος με όλη και όλη διαδρομή δύο χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μικρό το μπάτζετ για προπονητή –διότι ως γνωστόν οι ομάδες ανήκουν στους προέδρους- παραδοσιακά. Και παρότι ο Τίγρης είναι ένας άνθρωπος που διοικητικά «απογειώθηκε» από την εποχή Μπάγεβιτς στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, σταθερή και η άποψη ότι εκείνος που κάθεται στην άκρη του πάγκου δεν έχει και σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία μιας ομάδας.

Μικρή και η δυναμική του οργανογράμματος στην ΠΑΕ για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Αφενός μεν –με εξαίρεση τον Ίλια Ίβιτς ίσως και την περίπτωση Καρέρα- κανείς δεν έπεισε τον ιδιοκτήτη ότι μια ομάδα για να κάνει επανεκκίνηση χρειάζεται κάποιον πραγματικά καλό στη δουλειά του.

Αφετέρου τα στελέχη που έχει η ΑΕΚ δεν έχουν τα… χιλιόμετρα στην αγορά για να σημαδέψουν κάτι παραπάνω και να είναι πραγματικά σε θέση να «πετύχουν» τον στόχο τους. Τυχαία κάθε τρεις και λίγο μπαίνει στο αεροπλάνο ο Μανόλο Χιμένεθ;

Ποιος να φτάσει στην πόρτα του Ερνέστο Βαλβέρδε; Και τι να του πει για να τον πείσει; Ποιο project θα μπορούσε να βάλει σε πειρασμό τον Φερνάντο Σάντος να αφήσει μια ώρα αρχύτερα τον πάγκο της Πορτογαλίας πριν το Μουντιάλ για έναν τελευταίο –ελληνικό- χορό; Ποιος μπορεί σοβαρά να σκεφτεί ότι η ΑΕΚ μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με έναν τύπο σαν τον Βίλας Μπόας που τα ετήσια συμβόλαια του στο ποδόσφαιρου συνήθως ξεπερνούν το αγωνιστικό μπάτζετ των Κιτρινόμαυρων.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Λίγο πριν μπει στο νέο της σπίτι. Θέλει να κλείσει την ψαλίδα με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν είναι φυσιολογικό όμως να πιστεύει ότι αυτό θα γίνει με προπονητές από μια short-list αλά… Τίγρης.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και στην πραγματικότητα στους περισσότερους δεν αρέσει. Σε εκείνους που καταλαβαίνουν ότι στο πρωτάθλημα του Μαρτίνς και του Λουτσέσκου δύσκολα επιβιώνεις με «μπλόφες».

Προηγούμενο άρθροΑκριβή μου ενέργεια! – Ποιος θα πάρει τον… μουτζούρη για το χάος;
Επόμενο άρθροLIVE – Ισπανία – Γαλλία