Φόρουμ εξαγωγέων φυσικού αερίου – Η αγορά είναι σε «προσωρινή ανισορροπία»

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι μια προσωρινή ανισορροπία που θα μπορούσε να λυθεί τους επόμενους μήνες και το σοκ θα απορροφηθεί με την ανάκαμψη της προσφοράς, δήλωσε ο Γιούρι Σεντιουρίν, Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Χώρων Εξαγωγών Αερίου (GECF)

Ο Σεντιουρίν δήλωσε στο Anadolu Agency ότι οι αγορές φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, παγκόσμιες και ολοκληρωμένες.

Και πρόσθεσε ότι ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών σε επίπεδα-ρεκόρ είναι τα πειστικά στοιχεία αυτού του φαινομένου.

Οι παγκόσμιες αγορές σιγοβράζουν

Υπογράμμισε επίσης, ότι αρκετοί παράγοντες διαιωνίζουν την άνευ προηγουμένου άνοδο στην ευρωπαϊκή ήπειρο: αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου εν μέσω ανάκαμψης από την COVID-19, ανησυχίες για επερχόμενες χειμερινές προμήθειες και κέρδη σε άλλες αγορές ενέργειας.

Τόνισε ωστόσο ότι προς το παρόν, οι παγκόσμιες αγορές σιγοβράζουν με ανησυχίες για τις χειμερινές τιμές φυσικού αερίου.

Σημείωσε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές του φυσικού αερίου την ερχόμενη χειμερινή περίοδο στην Ευρώπη.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της τιμής θα τροφοδοτήσει το κόστος κοινής ωφελείας, το οποίο ήδη βαρύνει πολύ τους Ευρωπαίους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία, καθώς το αέριο χρησιμοποιείται ευρέως για τη θέρμανση και το μαγείρεμα του σπιτιού καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε όλη την Ευρώπη, πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης», είπε.

Ο Σεντιουρίν είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, που «δυστυχώς» επηρεάζουν ολόκληρα τα στρώματα της κοινωνίας που εξακολουθούν να υποφέρουν από την καταστροφή που προκαλείται από την πανδημία COVID-19, επικυρώνουν τη μακροχρόνια θέση του Φόρουμ Χώρων Εξαγωγών Αερίου (GECF) σχετικά με μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διαχείριση της ενεργειακής μετάβασης.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης – Η απόφαση της εισαγγελέως και το χρέος του δικαστή – Τι λέει πασίγνωστος δικηγόρος
Επόμενο άρθροΟ Τζέραρντ έγινε γκράφιτι στο Λίβερπουλ