ΗΠΑ – Κίνα – Επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση το Σάββατο σχετικά με την κακή εμπορική σχέση των δύο χωρών, μετά από μια μακρά διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας για το εμπόριο, Liu He, τηλεφώνησε στην εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι για να συζητήσει την εμπορική συμφωνία «Phase 1», αλλά και άλλες σημαντικές οικονομικές ανησυχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Και οι δύο πλευρές «πραγματοποίησαν ρεαλιστική, ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων», σύμφωνα με τη δήλωση.

Προσωρινή εμπορική συμφωνία

Η Τάι είχε πει αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει ειλικρινείς συνομιλίες με αξιωματούχους στο Πεκίνο σχετικά με μια προσωρινή εμπορική συμφωνία που αποσκοπεί στην επίλυση του δασμολογικού πολέμου.

Ο Liu, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, πίεσε επίσης για την ακύρωση πρόσθετων δασμών και κυρώσεων που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.

Η εμπορική συμφωνία «Phase 1» έθεσε σε παύση έναν εμπορικό πόλεμο που jeinhse ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές λόγω καταγγελιών για τη βιομηχανική πολιτική του Πεκίνου και το εμπορικό πλεόνασμα.

Η Κίνα αντεπιτέθηκε αναστέλλοντας τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ και αυξάνοντας τους δασμούς σε άλλα αγαθά.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη – Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο διακοπή ρεύματος έως και 6,5 ώρες
Επόμενο άρθροΘάλασσα Μαρμαρά – Εμφανίστηκε και πάλι η τοξική βλέννα – Φόβος από τους ψαράδες για μολυσμένα ψάρια