Φωτιά στην Αττική – Αποκαρδιωτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της Αττικής. Η φωτιά, που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (05/08) στη Βαρυμπόμπη, έχει λάβει ανέλεγκτες διαστάσεις. Καίει ό,τι βρίσκει στο διάβα της και πλέον γίνεται λόγος για μέτωπο 10 χιλιομέτρων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με το χρόνο και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη θέσουν υπό έλεγχο ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη δεδομένου ότι έχει πέσει η νύχτα και δεν υπάρχει η συνδρομή των εναέριων μέσων.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στη 1:00 το μεσημέρι όταν στους πρόποδες της Πάρνηθας υπήρξε αναζωπύρωση.

Γρήγορα το μέτωπο πήρε τεράστιες διαστάσεις. Πέρασε από τη Δροσοπηγή, τη Κοσμοθέα (Κιούρκα) και το Κρυονέρι και έφτασε μέχρι τα διόδια των Αφιδνών. Η μανία της πύρινης λαίλαπας όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Λίγο μετά τις 22:45 πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και ξεκίνησε να απειλεί το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο.

Οι αρχές έχουν εκκενώσει τους οικισμούς οδηγώντας τους κατοίκους σε ασφαλή σημεία ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία. Πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες και ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύννεφα καπνού έχουν σκεπάσει τον ουρανό, η κατάσταση είναι αποπνικτική και ακούγονται εκρήξεις.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την εκκένωση των Αφιδνών. Με βαλίτσες και λίγα πράγματα στα χέρια τους, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήνουν πίσω τις περιουσίες τους, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με τεράστια ταχύτητα. Αγανακτισμένοι καταγγέλλουν ότι έμειναν μόνοι τους και δεν βοηθήθηκαν ενώ η φωτιά έγλειφε τα σπίτια τους. Το ίδιο κατήγγειλε και στο MEGA ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

«Καιγόμαστε, καήκαμε μάλλον και δεν ήλθε ούτε ένας άνθρωπος, ούτε ένα πυροσβεστικό» είπε μία γυναίκα εξοργισμένη μιλώντας στον αέρα του Open. «Ήμουν μέχρι τελευταία στιγμή με τη γεώτρηση, δεν έχω εικόνα τι γίνεται. Οι φλόγες ήταν στα δύο μέτρα, έφυγα τελευταία στιγμή και εγώ και ο γιος μου. Δεν ήλθε κανείς. Κανείς όμως. Να πάνε όλοι στο διάολο. Καήκαμε γ@μω την τρέλα μου» ξέσπασε η γυναίκα φανερά φορτισμένη.

«Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και τραγική. Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό των Αφιδνών», είπε με τη σειρά του στο MEGA, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης. «Ζητάμε εδώ και μια ώρα πυροσβεστικά και υδροφόρες. Η φωτιά θα κάψει το χωριό των Αφιδνών. Έχουμε εκκενώσει τα χωριά», τόνισε.

Οι εικόνες από την περιοχή μιλούν από μόνες τους και κόβουν την ανάσα:

 
Προηγούμενο άρθροΦωτιά – Οι φλόγες μπήκαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και απειλούν σπίτια
Επόμενο άρθροΠύρινη «πολιορκία» στην Εύβοια – Οι φλόγες πλησιάζουν την Αγία Άννα – Με πλωτά μέσα απεγκλωβίζουν κατοίκους