Μαρτίνς – Ο… μετρ των προκριματικών

Είναι ο μετρ των προκριματικών. Ο προπονητής που δεν θα ήθελε καμία ομάδα να βρει στον δρόμο της σε προκριματική φάση. Ο προπονητής που όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζει η ομάδα του, πάντα βρίσκει τον τρόπο να οδηγήσει τους ποδοσφαιριστές του στην πρόκριση.

Ο λόγος φυσικά για τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει χτίσει το δικό του σερί στον Ολυμπιακό, έχοντας οδηγήσει μέσω προκριματικών τους Ερυθρόλευκους δύο φορές σε ομίλους του Champions League και μία φορά σε ομίλους Europa League.

Την πρώτη του σεζόν (2018-19) στο μεγάλο λιμάνι, οι Πειραιώτες ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια από τα προκριματικά του Europa League. Στον τρίτο προκριματικό γύρο ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Λουκέρνη και με δύο νίκες πέρασαν στα πλέι οφ του Europa.

Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν εντός έδρας με 4-0 και εκτός έδρας με 3-1, ενώ στα πλέι οφ έπαιξαν με την Μπέρνλι.

Απέναντι στην βρετανική ομάδα είχαν μία νίκη και μια ισοπαλία. Στο πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη νίκησαν με 3-1, ενώ η ρεβάνς στην Αγγλία έληξε 1-1.

Την επόμενη σεζόν (2019-20), ο Ολυμπιακός πέρασε στους ομίλους του Champions League μέσω των προκριματικών. Για να καταφέρει να φτάσει μέχρι τα… αστέρια μάλιστα, η ομάδα του μεγάλου λιμανιού χρειάστηκε να περάσει τρεις γύρους. Στον β’ προκριματικό οι Πειραιώτες απέκλεισαν την Βικτόρια Πζλεν. Στο πρώτο ματς στην Τσεχία οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 0-0 και στον επαναληπτικό στο Φάληρο επικράτησαν με 4-0.

Στον γ’ προκριματικό οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν την Μπασακσεχίρ. Το πρώτο ματς έγινε στην Τουρκία. Εκεί ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0, ενώ στον επαναληπτικό του Φαλήρου η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς νίκησε με 2-0, παίρνοντας με εμφατικό τρόπο το εισιτήριο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους ήταν η Κράσνονταρ.

Φαινομενικά η πιο δύσκολη από τις άλλες δύο, αλλά ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αλλά πέρασε πετυχαίνοντας δύο επιβλητικές νίκες.  Στο Καραϊσκάκη οι Πειραιώτες επικράτησαν με 4-0 και στην Ρωσία με 2-1, σφραγίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο την επιστροφή τους στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πέρσι, ο Ολυμπιακός έπαιξε και πάλι στα προκριματικά του Champions League. Αυτή τη φορά κατευθείαν στα πλέι οφ, όπου αντιμετώπισε την Ομόνοια. Στο πρώτο ματς που έγινε στο Φάληρο, το συγκρότημα του Μαρτίνς επικράτησε με 2-0 και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση, ενώ η ρεβάνς που έγινε στην Κύπρο ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα (0-0).

Φέτος, οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν την προσπάθειά τους για την είσοδο στους ομίλους του Champions League από τον β’ προκριματικό γύρο. Πρώτος του αντίπαλος ήταν η Νέφτσι. Οι πρωταθλητές παρά τις απουσίες και τα προβλήματα, κατάφεραν να περάσουν με δύο νίκες. Δύο νίκες με το ίδιο σκορ. Με 1-0, με τον Μαντί Καμαρά να σκοράρει στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη και τον Μασούρα στον επαναληπτικό του Μπακού.

20-1 και 8-3

Στα 14 παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός σε προκριματικές φάσεις (Champions και Europa) τα τελευταία τρία χρόνια, έχει 11 νίκες. Εχει κερδίσει όλα τα ματς που έδωσε στο Φάληρο, έχοντας συνολικά 20-1 γκολ. Το μόνο τέρμα που δέχθηκε ήταν από την Μπέρνλι.

Εκτός έδρας έχει τέσσερις νίκες, έχοντας κερδίσει σε Ελβετία (Λουκέρνη), Τουρκία (Μπασακσεχίρ), Ρωσία (Κράσνονταρ) και Αζερμπαϊτζάν (Νέφτσι).

Ένα εντυπωσιακό σερί, το οποίο άπαντες στο μεγάλο λιμάνι θέλουν να συνεχιστεί στα παιχνίδια με την Λουντογκόρετς, για τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά και στα ματς – καλώς εχόντων των πραγμάτων – που θα ακολουθήσουν για τα πλέι οφ.

Αλλωστε, ο πρώτος μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν είναι η είσοδος στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Προηγούμενο άρθροΣέλτικ – Τέλος ο Εντσάμ
Επόμενο άρθροΗ πρώτη ανάρτηση του Θοδωρή Ιακωβίδη στο instagram: «Αυτό που συμβαίνει με έχει συγκινήσει αφάνταστα»