Κοροναϊός: Κοντά στο 50% η ανοσία – Επιβράδυνση της αυξητικής πορείας

Η αυξητική πορεία της πανδημίας σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, πολλοί από τους οποίους μιλούν για προσεκτική τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ξεκίνησε με θετικά νέα, λέγοντας πως τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρείται μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας του ιού, η οποία οφείλεται στις συρροές που έχουν να κάνουν με τη νυχτερινή διασκέδαση.

Όπως είπε ο καθηγητής, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα.

Συμβούλεψε δε, να αποφύγουμε τις συρροές και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα τεστ. Επίσης, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούμε.

«Είναι το πιο ισχυρό όπλο».

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι τα μοντέλα δείχνουν και αυξητικούς ρυθμούς, όμως αν πάρουμε μέτρα μπορούμε να τους προλάβουμε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα σημειωθεί μια ελαφρά αυξητική πορεία, κοντά στα 3.000 κρούσματα, κάτι που όμως δεν είναι αρνητικό αν κάνουμε πολλά τεστ. Το κακό σενάριο θα είναι να πάμε στην πορεία που είχαμε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

«Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία με αυξημένα και στοχευμένα τεστ και διευκόλυνση στον εμβολιασμό», τόνισε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε ότι έπεσε ο ρυθμός των εμβολιασμών. «Αν είχαμε συνεχίσει με τον ρυθμό του Μαΐου θα ήμασταν πιο κοντά στην ανοσία».

Ωστόσο, όπως είπε, πλησιάζουμε το 50% των πλήρως εμβολιασμένων και μαζί με όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, επειδή νόσησαν, είμαστε κοντά στο 65%.

Τόνισε δε, ότι το πρόβλημα θα είναι οι νέοι, οι οποίοι όταν θα επιστρέψουν θα μεταφέρουν τον ιό στους ηλικιωμένους.

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος επεσήμανε ότι είναι καλύτερο να εμβολιαστούμε πριν τις διακοπές μας.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος
Επόμενο άρθροEuropa Conference League: Η ώρα της κλήρωσης για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη