Η πανδημία χωρίζει τις ΗΠΑ σε «δύο Αμερικές»

Σχεδόν το 49% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως στις ΗΠΑ.

Το ποσοστά φτάνουν στο 59% στις τάξεις των ενηλίκων, στο 37% των εφήβων ηλικίας 16-17 ετών και περίπου στο 25% στα παιδιά 12-15 ετών.

Όμως, οι ρυθμοί ολοένα και μειώνονται, ειδικά σε ρεπουμπλικανικού ελέγχου πολιτείες. Και τα κρούσματα πλέον αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» ήδη κυριαρχεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια, οι νέες μολύνσεις έχουν σημειώσει αύξηση 70% σε εβδομαδιαία βάση, 26% οι θάνατοι και 36% οι νοσηλείες, με τον μέσο όρο ηλικίας όλο και να μικραίνει.

Σχεδόν το σύνολο κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μοιραία, η κατανομή είναι άνιση στον χάρτη.

Ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων δύο εβδομάδων από τους New York Times είναι αποκαλυπτική για τις δύο «ταχύτητες» με τις οποίες τρέχουν πια οι ΗΠΑ: ο μέσος ρυθμός αύξησης κρουσμάτων κυμαίνεται από 373% στο Τενεσί μέχρι 10% στο Μέιν.

«Βλέπουμε εξάρσεις σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε η Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, μιλώντας πια για «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Για «δύο Αμερικές» είχε μιλήσει λίγα 24ωρα νωρίτερα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι.

Μία χώρα δύο «ταχυτήτων»

Ο διαχωρισμός είναι και πλέον και γεωγραφικός, και πολιτικός.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών καταγράφονται στα βορειοανατολικά (75%) και στα δυτικά (62%) των ΗΠΑ και σε περιοχές που ψήφισαν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Τα χαμηλότερα είναι στις νότιες (56%) και μεσοδυτικές (53%) πολιτείες και σε περιοχές που ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, όπου τώρα καταγράφονται και τα περισσότερα νέα κρούσματα της Covid-19.

Στη ρεπουμπλικανικού ελέγχου Φλόριντα μάλιστα -όπου η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική-, καταγράφονται ένα στα πέντε νέα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Αποκαλυπτική του ενδοαμερικανικού χάσματος είναι πρόσφατη δημοσκόπηση των Washington Post/ABC.

Τo 93% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνει ότι είτε έχει ήδη εμβολιαστεί, είτε σκοπεύει άμεσα να το κάνει. Το αντίστοιχο ποσοστό στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων είναι μόλις 49%.

Στον αντίποδα, το 74% των ενήλικων Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε με μία δόση -περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού- δηλώνει ότι σίγουρα ή πιθανότατα δεν σκοπεύει να το κάνει.

Εξ αυτών, το 79% θεωρεί ότι υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου πιθανότητες να νοσήσει από κοροναϊό. Το 73% εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι υπερβάλλουν για τον κίνδυνο της Covid-19.

Μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των CDC έδειχναν ότι τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν πήγαν στο ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, εν μέσω ενός κυκεώνα επίσημων οδηγιών για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, έρευνα https://news.gallup.com/poll/352166/strict-social-distancing-dwindles.aspx
του ινστιτούτου Gallup καταγράφει ότι μόλις το 18% των Αμερικανών τηρούν πλέον αυστηρά τα μέτρα προστασίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Πολιτικά «χαρακώματα»

Ορισμένα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών -όπως ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ- προσπαθούν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να πείσουν τους δύσπιστους Αμερικανούς (και ψηφοφόρους τους) να εμβολιαστούν.

Προ εβδομάδας, ωστόσο, σε συνέδριο της Συνδιάσκεψης Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) στο Ντάλας -όπου το 70% δήλωσε, σε άτυπη δημοσκόπηση, ότι θα στήριζε το 2024 μία νέα προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ- το πλήθος πανηγύριζε για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού ως την 4η Ιουλίου, που είχε θέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Η αντίληψη ότι η ώθηση των εμβολίων είναι άσκοπη ή επιβλαβής -ή ίσως ακόμη και κυβερνητική συνωμοσία- είναι όλο και περισσότερο μία ομολογία πίστης μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ, ισοδύναμη με τους ισχυρισμούς ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν προϊόν νοθείας και ότι τα περί επίθεσης στο Καπιτώλιο ήταν υπερβολές», σχολιάζει η Washington Post.

Από βήματος του συνεδρίου, βουλευτές των Ρεπουμπλικανών επιτέθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στην εκστρατεία καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τον εμβολιασμό, ακόμη και πόρτα-πόρτα.

Προ ημερών, στο ρεπουμπλικανικού ελέγχου Τενεσί -όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 38% του τοπικού πληθυσμού- οι αρμόδιες υπηρεσίες απαγόρευσαν κάθε εκστρατεία ενημέρωσης εφήβων για όλα τα εμβόλια εν γένει, κι όχι μόνον κατά του κοροναϊού.

Προς επίρρωση, απέλυσαν και την υπεύθυνη του εμβολιαστικού προγράμματος στη νοτιοανατολική πολιτεία.

Συντηρητικά ΜΜΕ και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, εν τω μεταξύ, τροφοδοτούν πλέον ανοιχτά τους φόβους για τα εμβόλια κατά της Covid-19, αμφισβητώντας τη χρησιμότητά τους.

Η διαμάχη μεταφέρεται και στον τομέα της εκπαίδευσης, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η μία μετά την άλλη, οκτώ ρεπουμπλικανικού ελέγχου πολιτείες (Αλαμπάμα, Αριζόνα, Άρκανσο, Φλόριντα, Μοντάνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Γιούτα, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούν νέα επίκεντρα της πανδημίας) απαγόρευσαν σε σχολεία και κολέγια να ζητούν τον εμβολιασμό των μαθητών τους ή να τους ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τουλάχιστον τρεις από αυτές (Αριζόνα, Άρκανσο, Οκλαχόμα) απαγόρευσαν και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Στην ανάγκη του Τραμπ;

Καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η παραπληροφόρηση για την πανδημία οργιάζει, ο Λευκός Οίκος κάλεσε δημόσια τους κολοσσούς της τεχνολογίας να βάλουν ένα «φρένο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εξαπέλυσε μύδρους εναντίον τους. Επιτρέποντας τη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον κοροναϊό και τα εμβόλια, ανέφερε, «σκοτώνουν κόσμο».

Ο Λευκός Οίκος εγκαινιάζει τώρα μία νέα επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

Όμως, «συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί η εναπομείνασα ομάδα των ανεμβολίαστων Αμερικανών», αναφέρει η WP.

Κατά τον δημοσκόπο Φρανκ Λαντς, που έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τους Ρεπουμπλικανούς, ένας από τους λίγους τρόπους για να συμβεί αυτό θα ήταν να εμπλακεί ενεργά στην εκστρατεία ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας δημόσια, ανοιχτά και απερίφραστα το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Λέει ότι του αξίζουν τα εύσημα για την ανάπτυξη των εμβολίων, ωστόσο οι οπαδοί του ισχυρίζονται -στο όνομά του- ότι τα εμβόλια σκοτώνουν ανθρώπους», αναφέρει.

Προφανώς, «δεν μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δυο».

Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Φόρος σε αλάτι και ζάχαρη κατά της παχυσαρκίας;
Επόμενο άρθροΗ δυτική Ευρώπη απέναντι στο άλλο «προφίλ» της κλιματικής αλλαγής