Κύπρος: Διάβημα στον ΟΗΕ για την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ

Σε διαβήματα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, προχώρησε το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους του κυπριακού Λιμενικού τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Η Λευκωσία καταγγέλλει το περιστατικό και παράλληλα ζητά από την ειρηνητική δύναμη του ΟΗΕ να προχωρήσει σε διερεύνηση του περιστατικού.

Όπως είπε ο κ. Σαμουήλ «είναι πρόωρο να πούμε αν συνδέεται το περιστατικό με το κλίμα που δημιουργείται από πλευράς Τουρκίας ενόψει παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Σαμουήλ, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «ενημερωθήκαμε νωρίς το πρωί για το περιστατικό από την Αστυνομία. Έκτοτε είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας».

Επιπλέον πρόσθεσε πως «βάσει της προκαταρκτικής ενημέρωσης έχουμε ήδη προβεί σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους τους διερεύνηση».

Σημείωσε πως «αναλόγως της πλήρους εικόνας που θα έχουμε όταν ληφθούν οι σχετικές εκθέσεις και στοιχεία, θα αποφασισθούν οι επόμενες ενέργειες και διαβήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σαμουήλ ανέφερε πως «οι παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όπως αυτήν, καταγγέλλονται σε όλα τα επίπεδα στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και άλλα φόρα, και προσμετρούνται συσσωρευτικά, με αρνητικό πρόσημο για την Τουρκία, όταν γίνονται οι σχετικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται του Κυπριακού και της συμπεριφοράς της Τουρκίας γενικότερα».

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς πάντα αναλύουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα και στόχος μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε το παιχνίδι δημιουργίας έντασης που πιθανόν να επιδιώκει η άλλη πλευρά γιατί πάγιος στόχος είναι η συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση Κυπριακού», σημείωσε.

Προηγούμενο άρθροΆνγκελα Μέρκελ: Σχεδόν… κοιμήθηκε σε τηλεδιάσκεψη και έγινε viral
Επόμενο άρθροΕλένη Γερασιμίδου: Στόχος των ριάλιτι είναι η φθορά των συνειδήσεων