Γαλλία: Πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ στην ΙΚΕΑ για κατασκοπεία εργαζομένων

Πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε σήμερα στην ΙΚΕΑ δικαστήριο στη Γαλλία σε μια υπόθεση κατασκοπείας των εργαζομένων της.

Ο κολοσσός λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχος ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων της τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορούνταν ότι κατασκόπευε τους εργαζομένους του και μάλιστα για χρόνια και ότι παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους εξετάζοντας αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους και μερικές φορές χρησιμοποιώντας δήθεν εργαζομένους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Ingka. Η IKEA δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές του επέβαλαν πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

Προηγούμενο άρθροΆγριες Μέλισσες spoiler: Απίστευτη εξέλιξη με τον Νικηφόρο και τον Κωνσταντή την τρίτη σεζόν
Επόμενο άρθροΕΛΣΤΑΤ: Πώς διαμορφώθηκαν οι μισθοί το πρώτο τρίμηνο