Γκέιτς και Μπάφετ συνεργάζονται για τον πρώτο αντιδραστήρα νατρίου

Η TerraPower LLC, εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς που αναπτύσσει νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας, συνεργάζεται με την PacifiCorp του Ουόρεν Μπάφετ για την υλοποίηση του πρώτου αντιδραστήρα νατρίου, ο οποίος θα κατασκευστεί στη θέση ενός παλιού ορυχείου λιθάνθρακα.

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από περίπου 15 χρόνια, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp, που ανήκει στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσαν ότι η ακριβής τοποθεσία του εργοστασίου αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.

Ορισμένοι προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους κρίσιμη τεχνολογία για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

«Eίναι o ταχύτερος δρόμος προκειμένου να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα» δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, Μάρκ Γκόρντον, ανακοινώνοντας το σχέδιο.

Το έργο θα μπορούσε να πετύχει ισχύ 500 MW κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αιχμής με κόστος γύρω στο 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την TerraPower.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προσέφερε στην TerraPower 80 εκατομμύρια δολάρια ως αρχική χρηματοδότηση για την επίδειξη της τεχνολογίας νατρίου και το υπουργείο έχει δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν οι πιστώσεις από το Κογκρέσο.

Οι αντιδραστήρες νατρίου ονομάζονται έτσι επειδή ψύχονται με υγρό νάτριο αντί με νερό. Το σύστημα που σχεδίασε η TerraPower είναι ένας «αντιδραστήρας κινούμενου κύματος», στον οποίο μια μάζα από σχάσιμο ουράνιο τοποθετείται μέσα σε μια μάζα μη σχάσιμου εξαντλημένου ουρανίου. Με την πάροδο του χρόνου, το εξαντλημένο ουράνιο μετατρέπεται σε σχάσιμα παράγωγα.

Η προσέγγιση αυτή περιορίζει ή καταργεί την ανάγκη για εμπλουτισμό ουρανίου και θα επέτρεπε στον αντιδραστήρα να λειτουργεί έως και 60 χρόνια χωρίς προσθήκη καυσίμων.

Ο Κρις Λεβέσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, δήλωσε ότι το εργοστάσιο επίδειξης θα χρειαστεί περίπου επτά χρόνια για την κατασκευή του.

«Χρειαζόμαστε αυτό το είδος καθαρής ενέργειας στο δίκτυο τη δεκαετία του 2030», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΟΤ.gr

Προηγούμενο άρθροΚωστής Μαραβέγιας: Θα ήθελα να γίνω πατέρας, αγαπάω πολύ τα παιδιά
Επόμενο άρθροΚαταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα