Αυτό είναι το σχέδιο για την κατά μέτωπο επίθεση στη μαφία της νύχτας – Πού στρέφονται οι έρευνες για τη δολοφονία Μπερδέση

Σε συμμορίες της νύχτας που δρούσαν σε Αθήνα αλλά και σε Πάτρα αναζητούν τους εκτελεστές του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία ο 39χρονος ήταν στο παρελθόν μέλος μιας εξ’ αυτών των ομάδων.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 39χρονου Πατρινού πυγμάχου, είναι το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου αίματος που έχει ανοίξει μεταξύ συμμοριών του υποκόσμου τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι δολοφονίες ατόμων που έχουν εμπλακεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο στα κυκλώματα της νύχτας έχουν μετατραπεί σε πονοκέφαλο για της ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο των βαρόνων του εγκλήματος.

Οι συμμορίες που ελέγχουν τη νύχτα

Οι φαμίλιες που ξεκίνησαν κυρίως από προστασίες καταστημάτων κατάφεραν να γιγαντωθούν, να αποκτήσουν τεράστια οικονομική δύναμη και να δημιουργήσουν μικρούς στρατούς με πολλά στελέχη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το όνομα του Τάσου Μπερδέση συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 500 ποινικούς, τον οποίο παρέδωσε πριν μερικές εβδομάδες στον Άρειο Πάγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο Τάσος Μπερδέσης είχε από χρόνια μπερδέματα με το νόμο. Πριν από μερικά χρόνια κατηγορήθηκε για συμμετοχή του σε κυκλώματα της νύχτας και επί 1,5 χρόνο αναζητούταν από την αστυνομία.

Ο πυγμάχος είχε κατηγορηθεί δύο φορές: μια το 2007 για απόπειρα ανθρωποκτονίας και μια για υπόθαλψη εγκληματία. Και τις δύο αθωώθηκε.

Το 2015, το όνομά του είχε συνδεθεί με συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση από το τμήμα εκβιαστών της Ασφάλειας. Και πάλι είχε αθωωθεί

Η σύνδεση με τη δολοφονία στη Ζάκυνθο

Το πρώτο πράγμα που έκαναν από την Ασφάλεια Αττικής ήταν να εξετάσουν τυχόν σύνδεση της δολοφονίας Μπερδέση με την εκτέλεση επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνδέουν τις δύο υποθέσεις, με τις έρευνες να συνεχίζονται και στο νησί του Ιονίου.

Το γεγονός ότι ο 39χρονος πυγμάχος βρισκόταν στη μέση της πυραμίδας των οργανώσεων και ότι πότε δεν είχε δική του ομάδα που να ελέγχει και να μοιράζει τη λεγομένη πίτα, κάνει τους αστυνομικούς να εξετάζουν το σενάριο τα κίνητρα του ηθικού αυτουργού να σχετίζονται με προσωπικές διάφορες που είχε με τον 39χρονο.

Άτομα από το προσωπικό περιβάλλον του 39χρονου αναμένεται να καταθέσουν στις Αρχές για το εάν δέχονταν απειλές ο πυγμάχος.

«Ένας πατρινός γίγαντας στο πλευρό του Βρυώνη»

Ο πυγμάχος φαίνεται ότι είχε αναπτύξει συνεργασία με τη διοίκηση του καναλιού «Ε», στο ριάλιτι επιβίωσης του οποίου είχε στεφθεί νικητής. Λίγο καιρό μετά τη συμμετοχή του στο ριάλιτι «Survival Secret» του «Ε», ο Τάσος Μπερδέσης προσλήφθηκε ως σεκιούριτι από τον ιδιοκτήτη του καναλιού, Φίλιππο Βρυώνη.

Χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας patrasgossipnews.gr, από το 2018 με τίτλο «Ένας πατρινός “γίγαντας” στο πλευρό του Φίλιππου Βρυώνη», αναφέρεται:

«Ο αρκετά έμπειρος και “μπαρουτοκαπνισμένος” στο άθλημα της πυγμαχίας Τάσος Μπερδέσης, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Σε καθημερινή βάση βρίσκεται στο πλευρό του πρώην ιδιοκτήτη του «ΕΤV», με μοναδική αποστολή να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Και με εντολή να αντιμετωπίζει τα πάντα με την ψυχραιμία που τον διακρίνει! “Στις επιχειρήσεις μου δεν επιλέγω αδύναμα στελέχη, αλλά μόνο δυνατούς επαγγελματίες”, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνάντηση ο επιχειρηματίας που κατάφερε να γεμίσει την Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα με υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες».

Άνθρωπος του Φουρθιώτη

Η γνωριμία των δύο ανδρών, όπως σημειώνεται και στο επίμαχο ρεπορτάζ, έγινε μετά το πέρας του «Survival Secret», όταν στο κανάλι εργαζόταν και ο Μένιος Φουρθιώτης, παρουσιάζοντας την τηλεοπτική εκπομπή «Αποκαλυπτικά».

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε ρεπορτάζ του documentonews.gr, ο Τάσος Μπερδέσης εργαζόταν –από ένα χρονικό σημείο και έπειτα- και για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη.

Το σχέδιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Σε κατά μέτωπο επίθεση με το οργανωμένο έγκλημα σχεδιάζει να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τοι υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακολουθώντας διεθνώς δοκιμασμένη και επιτυχή μεθοδολογία με την ταυτόχρονη κινητοποίηση πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη Δικαιοσύνη, την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και το ΣΔΟΕ. Τα δεδομένα από το εξωτερικό άλλωστε δείχνουν πως μόνο με τη μέθοδο του «follow the money» μπορεί η Πολιτεία να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, καθώς είναι άφθονο το μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, που ξεπλένεται σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις.

  • 1. Αυστηρές ποινές σε μέλη του οργανωμένου εγκλήματος

Πρώτη προτεραιότητα είναι να γίνει πιο αυστηρή η ποινική αντιμετώπιση σοβαρών υποθέσεων που αφορούν στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Από τα 500 ονόματα που περιείχε το απόρρητο υπόμνημα που κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο σύνολό τους βρίσκονται εκτός φυλακής, παρά το γεγονός ότι όλοι τους βαρύνονται με σωρεία κακουργημάτων.

  • 2. Άμεση συνεργασία της ΕΛΑΣ με ΣΔΟΕ – Τελωνεία

Το οργανωμένο έγκλημα όπως είναι δομημένο σήμερα, αντιμετωπίζεται μόνο με συνεργασία πολλών υπηρεσιών, όπως είναι το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία κτλ, που μπορούν να βρουν το «μαύρο χρήμα» και το χρήμα που «ξεπλένεται» από διάφορες παράνομες δραστηριότητες, όπως λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, σωματεμπορίας.

Μέρος από αυτό το χρήμα διοχετεύεται και σε επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

  • 3. Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για εκβιαστές καταστημάτων

Άρχισαν ήδη σαρωτικοί έλεγχοι της ομάδας αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με τη βοήθεια ειδικών επίλεκτων υπηρεσιών, σε νυχτερινά κέντρα και δημοφιλή στέκια, με δεκάδες προσαγωγές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «Δε θα γίνει ανεκτή η δράση εγκληματικών ομάδων» και ότι το τοπίο θα καθαρίσει.

Προηγούμενο άρθρο«Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Μπιντγκόζ 2021»: Χάλκινο μετάλλιο ο Στράτος Νικολαΐδης
Επόμενο άρθροΙαπωνία: Προς πρόωρες εκλογές η χώρα μόλις τελειώσουν Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες