Βρετανία: Αθώος, αλλά αμελής ο Τζόνσον για το σκάνδαλο της ανακαίνισης της Ντάουνινγκ Στριτ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ενήργησε «ασύνετα» όταν επέτρεψε να συνεχιστεί η ανακαίνιση της κατοικίας του χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς πώς θα χρηματοδοτούσε το έργο, όμως δεν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα δεοντολογίας, διαπιστώνεται στην επίσημη έκθεση για το θέμα.

Ο Τζόνσον δεχόταν σφοδρή κριτική το τελευταίο διάστημα με αφορμή το πώς χρηματοδοτήθηκε αυτή η ανακαίνιση που, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Σήμερα, ο ανεξάρτητος σύμβουλος για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων Κρίστοφερ Γκάιτ έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το θέμα, η οποία απαλλάσσει τον Τζόνσον. Εκτιμά ότι δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων ή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας, ωστόσο ο Γκάιτ εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός, ασύνετα κατά την άποψή μου, επέτρεψε να συνεχιστεί η ανακαίνιση του διαμερίσματος στον αρ. 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς το πώς θα την χρηματοδοτούσε», αναφέρεται στο κείμενο.

Διαπιστώνεται επίσης ότι ένας δωρητής του Συντηρητικού κόμματος, ο Ντέιβιντ Μπράουνλοου, ανέλαβε ένα τιμολόγιο για ένα μέρος του κόστους, όμως ο Τζόνσον δεν τον γνώριζε και αργότερα τακτοποίησε ο ίδιος το πλήρες ποσό, όταν το ανακάλυψε από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Γκάιτ τόνισε ότι δεν προέκυψε κάποια σύγκρουση συμφερόντων. Στην περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι ο Τζόνσον παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας ο πρωθυπουργός ίσως να αναγκαζόταν να παραιτηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον τόνισε ότι το κόστος της ανακαίνισης δεν πληρώθηκε από χρήματα των φορολογουμένων αλλά το ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας έχει επίσης ξεκινήσει τη δική της έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Ο Μπράουνλοου, πρόεδρος της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Haversham, είναι δωρητής και πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος (2017-Ιούλιος 2020).

Ο Γκάιτ επέκρινε επίσης άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους επειδή δεν ενημέρωσαν τον Τζόνσον ότι ο Μπράουνλοου είχε αναλάβει να καλύψει ένα τιμολόγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροMasterChef 5 : Η Ανούς απαντάει στις φήμες χωρισμού με τον Διονύση
Επόμενο άρθροΓενετικά τροποποιημένος σολομός κολυμπά προς το αμερικανικό πιάτο