Νορβηγία: Ανοίγει τα σύνορά της – Ποιοι και με ποιους όρους μπορούν να ταξιδέψουν

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργεί τη διάκριση μεταξύ αναγκαίων και μη αναγκαίων ταξιδιών, ώστε οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τις χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν να μπορούν να εισέλθουν στην επικράτειά της χωρίς να προηγηθεί καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, τουλάχιστον εφόσον προέρχονται από περιοχές με καλή επιδημιολογική εικόνα.

Όσοι φτάνουν στη χώρα από περιοχές με υψηλό επιπολασμό κοροναϊού ή από κράτη εκτός Ευρώπης, υποχρεώνονται ακόμη σε 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο, αν και έχουν το δικαίωμα να την περιορίσουν στις 7 ημέρες, με τον όρο ότι θα παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες από κράτη της Ευρώπης με λιγότερες από 150 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους στη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών και με τον δείκτη θετικότητας των τεστ να περιορίζεται κάτω από το 4%, δεν είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να μπουν σε καραντίνα σε κάποιο σπίτι ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο χώρο.

«Τα αυστηρά μέτρα στα σύνορά μας είχαν αποτέλεσμα. Τα εισαγόμενα κρούσματα μειώθηκαν, όμως η κατάσταση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο παραμένει περίπλοκη και σε πολλές τοποθεσίες σοβαρή. Πρέπει να συνεχίσουμε τους αυστηρούς περιορισμούς για τις διεθνείς αφίξεις στη Νορβηγία», δήλωσε η Μόνικα Μέλαντ, υπουργός δικαιοσύνης της χώρας σε ανακοίνωσή της.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη, 27 Μαΐου, καθώς η Νορβηγία εισέρχεται στη δεύτερη φάση της εξόδου της από το lockdown, έχοντας ανοίξει τις εσωτερικές μετακινήσεις.

Τα πολιτιστικά αξιοθέατα σε όλη τη χώρα έχουν ήδη αρχίσει να υποδέχονται επισκέπτες, ενώ η Νορβηγία ετοιμάζει και νέα πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένου του νέου Μουσείου Μουνχ που θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο στο Όσλο και του Εθνικού Μουσείου που θα ανοίξει τις πόρτες του εντός του 2022.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να μην κάνουν περιττά ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ ενθαρρύνει τους Νορβηγούς να προτιμήσουν τη χώρα τους για τις θερινές διακοπές τους.

Από τη στιγμή που δεν ανήκει στην ΕΕ, η Νορβηγία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα του πράσινου διαβατηρίου της ΕΕ, όμως πρόκειται να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό πιστοποιητικό που θα επιτρέπει σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν νοσήσει ή μπορούν να επιδείξουν αρνητικό τεστ να εισέλθουν στη χώρα.

Με πληροφορίες από Lonely Planet

Προηγούμενο άρθροEθνική Γερμανίας: Προπονητής της έως το 2024 ο Χάνσι Φλικ
Επόμενο άρθροChampions League 2005: Η UEFA θυμήθηκε το «θαύμα της Πόλης»