Κοροναϊός: Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι – Πόσα κρούσματα θα φτάσουμε, η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Εύθραυστη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα για τους περισσότερους ειδικούς, καθώς όπως τονίζουν τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά, την ώρα που όλο και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν. Μάλιστα για τους ίδιους, αν και η επιχείρηση «Ελευθερία» κινείται ικανοποιητικά, ακόμη οι εμβολιασμοί δεν έχουν συμβάλει στο «χτίσιμο» ενός ισχυρού τείχους ανοσίας που θα προστατεύει επαρκώς την κοινότητα.

Κι όλα αυτά την ώρα που την Παρασκευή η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας θα συνεδριάσει ξανά και θα επανεκτιμήσει τα μέτρα και συγκεκριμένα τη μουσική στα μαγαζιά και τον αριθμό καλεσμένων στις δεξιώσεις.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η «μεγάλη» αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες ακόμη δεν έχει έρθει, ωστόσο με βασικό όπλο τα self test αλλά και την ταχεία πορεία των εμβολιασμών, τον Ιούνιο η εικόνα θα είναι καλύτερη και ενδεχομένως να πέσουμε κάτω και από τα 1.000 κρούσματα.

Ειδικότερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «σήμερα δεν περιμένω να πέσουμε κάτω από 2.000 ». «Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2.000-2.500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ».

Ποια είναι τα 2 σενάρια για τη μείωση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα την ημέρα:

είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας,
είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.
Μάλιστα, επισήμανε, πως ο αριθμός των 1.145 κρουσμάτων είναι ο αριθμός που μπορεί να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «πράσινη».

Σχετικά με τον εμβολιασμό και τις παρενέργειες, ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε εννέα θανάτους, αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα πέντε περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο.

«Εάν λοιπόν τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε εννέα θανάτους αλλά θα έχουμε πέντε περιστατικά θρόμβωσης» εξήγησε.

Προηγούμενο άρθροΣΤΑΣΥ: Να κηρυχθεί παράνομη η αυριανή στάση εργασίας του μετρό
Επόμενο άρθροEθνική Γερμανίας: Προπονητής της έως το 2024 ο Χάνσι Φλικ