ΕΜΑΚ: Μπορεί να γενικευτεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ δεν ελήφθη στη βάση κάποιας εσωτερικής νομοθεσίας αλλά με απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και είναι διαταγή εσωτερικής οργάνωσης «μια οδηγία δημόσιας εσωτερικής τάξεως», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως βάση της απόφασης είναι η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί και ενόψει των πυρκαγιών.

«Σε περίπτωση που κάποιος προσβάλει την εν λόγω απόφαση είναι αμφιλεγόμενο τι θα γίνει καθώς δεν επιβάλει ποινές, ούτε στερεί την εργασία από τους μη εμβολιασμένους. Η δυσμενής συνέπεια του μη εμβολιασμού, δεν μεταβάλλει την υπηρεσιακή κατάσταση αλλά τους αφήνει στα μετόπισθεν», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ΕΜΑΚ δεν καθιερώνει μια γενική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ούτε μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί.

Ειδικά για τους υγειονομικούς ανέφερε ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι του αρμόδιου υπουργού και στο πλαίσιο ότι η γενική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ο προαιρετικός εμβολιασμός.

«Προαιρετικά εμβολιάστηκαν 5 εκατ. πολίτες. Αυτή η πολιτική της πειθούς αποδίδει», επεσήμανε ο κ. Μανιτάκης.

Προηγούμενο άρθροΙεράπετρα: Νεκρός 30χρονος σε τροχαίο – Έπεσε με τη μηχανή του σε ελιά
Επόμενο άρθροΤουρκία: Σόου Τσαβούσογλου στον ΟΗΕ – Έδειχνε χάρτες και κατηγορούσε το Ισραήλ