Πατέντες εμβολίων: Πόσοι μήνες θα απαιτούνταν για την παραγωγή στην Ελλάδα

Τουλάχιστον δώδεκα έως δεκαέξι μήνες θα απαιτούνταν για την παραγωγή εμβολίων κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα, στην περίπτωση που εγκριθεί η άρση της πατέντας τους, εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

«Η δυνατότητα του να φτιάξει κανείς ένα εργοστάσιο από το μηδέν, ακόμα κι αν έχει την τεχνογνωσία, θέλει ένα διάστημα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό προϊόν θα βασίζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά, αμερικανικά ή παγκόσμια στάνταρ και απαιτούνται τουλάχιστον 12 με 16 μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «ακόμα και εταιρείες εμβολίων που συνεργάζονται με τις εταιρείες που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα ή τις πατέντες θέλουν τουλάχιστον 6 με 8 μήνες προσαρμογή. Στην Ελλάδα δεν παράγεται συναφές εμβόλιο».

Ο κ. Τρύφων προέβλεψε ότι θα γίνει μια διαπραγμάτευση για τις πατέντες που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το αν κάποιο κράτος έχει χρηματοδοτήσει εξαρχής την έρευνα για το εμβόλιο ή κάποιο άλλο εμβόλιο, όπως της Pfizer, έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Pfizer.

«Μπορεί να καταλήξει σε διαπραγμάτευση Αμερικής και Pfizer ή Moderna σε ποια τιμή μπορούν να δώσουν αυτά τα πνευματικά δικαιώματα. Για εμένα είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα τα δώσουν δωρεάν» κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΠροτελευταία η Ελλάδα στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών
Επόμενο άρθροΜακρή: Έτσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα Δημοτικά – Γυμνάσια και φροντιστήρια