Καμπανάκι στο Πεντάγωνο: Κομμάτια κινέζικου πύραυλου αναμένεται να πέσουν στη γη

Συναγερμός έχει σημάνει στο αμερικανικό Πεντάγωνο για έναν «ανεξέλεγκτο» κινεζικό διαστημικό πύραυλο, κομμάτια του οποίου αναμένεται να πέσουν στην γη πιθανότατα το Σαββατοκύριακο που έρχεται.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολουθεί συνέχεια την πορεία της επιστροφής του Long March 5B στη γη.

«Ο πύραυλος θα μπει στην ατμόσφαιρα γύρω στις 8 με 10 Μαΐου», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μάικ Χάουαρντ.

«Το ακριβές σημείο της εισόδου του πυραύλου στην ατμόσφαιρα της γης μπορεί να υπολογιστεί μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που θα αρχίσει να μπαίνει εκεί», συνέχισε ο Χάουαρντ, οποίος επισήμανε ότι οι αρμόδιοι φορείς του Πενταγώνου που ασχολούνται με το θέμα θα παρέχουν καθημερινές πληροφορίες για την θέση του πυραύλου και την πορεία του από το διάστημα προς την γη.

Μακ Ντάουελ: Μικρός ο κίνδυνος να υπάρξουν ζημιές

Πολλοί επιστήμονες πάντως, δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την πιθανή πτώση κομματιών του κινεζικού πυραύλου στην γη, Τρανό παράδειγμα ο αστροφυσικός και καθηγητής του Κέντρου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακ Ντάουελ, ο οποίος ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Ο κίνδυνος να υπάρξουν ζημιές ή να χτυπηθεί κάποιος από τα κομμάτια αυτά είναι πολύ μικρός. Δεν είναι βέβαια, ανύπαρκτος. Μπορεί να συμβεί κάτι, αλλά ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός. Ετσι δεν πρόκειται να ξαγρυπνήσω ούτε για ένα δευτερόλεπτο για το θέμα. Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα για να ανησυχούμε. Δεν είναι το τέλος του κόσμου».

Ποιο σημείο είναι το πιο πιθανό να πέσει

Για την ώρα οι εκτιμήσεις των Αμερικανών είναι ότι το πιο πιθανό σημείο της γης στο οποίο ίσως πέσουν κομμάτια του πυραύλου είναι τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Πεντάγωνο παρακολουθεί την πορεία του κινεζικού πυραύλου από το διάστημα προς την ατμόσφαιρα της γης. Ο πύραυλος Long March 5B εκτοξεύτηκε από την Κίνα στο διάστημα με προορισμό έναν διαστημικό σταθμό της χώρας. Ο 22 τόνων πύραυλος αναμενόταν να «καεί» στην ατμόσφαιρα της γης στην… επιστροφή του προς τον πλανήτη μας. Τελικά όμως, φαίνεται πως κάποια κομμάτια του πυραύλου δεν θα… εξαϋλωθούν στην ατμόσφαιρα και θα πέσουν στη γη πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Κίνα που έχει αρχίσει να «στήνει» τμηματικά το δικό της Διαστημικό Σταθμό, εκτόξευσε τον μεγάλο πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν στις 11:23 π.μ. τοπική ώρα την Μεγάλη Πέμπτη.

Προηγούμενο άρθροΤραμπ: Βρήκε τρόπο να κοινοποιούνται σε Facebook και Twitter τα σχόλιά του
Επόμενο άρθροΠαρεμπόριο: Πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα