Χωρίς self tests ανοίγουν ξανά τα σχολεία;

Τρίτη φορά που το υπουργείο Παιδείας ανοίγει τα σχολεία φέτος. Από τις υποσχέσεις για μείωση μαθητών σε… 17  ανά τμήμα, μέχρι τη νέα σχολική χρονιά, που βρήκε τους εκπαιδευτικούς μπροστά από 27 μαθητές στις αίθουσες, τα σχολεία έκλεισαν δύο φορές και κάθε απόπειρα λειτουργίας τους ακολουθήθηκε από lockdown.

Πρώτα είχαμε τις μάσκες-κρητική βράκα, που διανέμονταν σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Μετά, τα παγουρίνο, που πήγαν και δεν πήγαν. Την υποχρέωση να κάνουν μάθημα μέσα στο χειμώνα με ανοιχτά παράθυρα, στη βροχή και στο κρύο. Έπειτα, ήρθαν τα κρούσματα. Τώρα η Νίκη Κεραμέως ανοίγει τα σχολεία σχεδόν δύο βδομάδες πριν ξανακλείσουν για Πάσχα.

Από εχθές εκπαιδευτικοί και μαθητές προσπαθούν να παραλάβουν τα self tests από τα φαρμακεία, προσκρούοντας σε τοίχο, πιθανότατα από άλλο πλανήτη.

Εκπαιδευτικοί δεν… αναγνωρίζονται, μαθητές δεν… υπάρχουν

Στα πλαίσια του ευρύτερου φιάσκο, προστίθεται ένα τεράστιο υγειονομικό ζήτημα: Από εχθές, μαθητές και καθηγητές πήγα να παραλάβουν τα κορονοτέστ τους και διαπιστώθηκε ότι είναι φαντάσματα! Καθηγητές διορισμένοι χρόνια, δεκαετίες ακόμα, δεν αναγνωρίστηκαν ως εκπαιδευτικοί, μαθητές δεν αναγνωρίζονται ως υποκείμενα και στο υπουργείο επικρατεί σύγχυση.

Ο όγκος των ΑΜΚΑ ήταν τόσο μεγάλος που δεν… κατάφεραν να ανέβουν όλα στην πλατφόρμα! Μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, ενώ, υπενθυμίζεται, μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται τη Δευτέρα να προσέλθουν στις αίθουσες.

Αυξάνεται ο θυμός

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών η συνολικά αρνητική στάση της ΟΛΜΕ απέναντι στη Νίκη Κεραμέως έχει γίνει σαφής ήδη από την αρχή της χρονιάς. Ακόμα και η ΔΑΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, έχει κρίνει αυστηρά την υπουργό, χωρίς, βέβαια, να φτάνει η κριτική σε ευήκοα ώτα. Τουναντίον, θα λέγαμε ότι προσέκρουσε σε τοίχο.

Τώρα, από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αν και όχι συγκροτημένα και παρόλο που δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής η προοπτική γενικής απεργίας, ακούγεται, ωστόσο, ότι χωρίς self test θα αρνηθούν να μπουν σε αίθουσα.

Οι δε μαθητές, κυρίως αυτοί της Τρίτης Λυκείου, βρίσκονται εξοργισμένοι, έπειτα από μία αδιανόητη χρονιά, με μία αδιανόητα αποτυχημένη τηλεκπαίδευση -που άλλοτε λειτουργούσε, άλλοτε όχι- και τώρα ετοιμάζονται για πανελλήνιες με τα σχολεία να ανοίγουν ακριβώς αυτήν την χρονική περίοδο, λίγο πριν την τελική ευθεία. Τα ταλαιπωρημένα παιδιά -που αποδείχθηκε από το εξωγήινο σύστημα παραλαβής των self tests ότι δεν είναι καν υπαρκτά πρόσωπα- φοβούνται τώρα ότι θα πάνε για εξετάσεις είτε έχοντας περάσει κορονοϊό, είτε νοσώντας.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Είναι η τρίτη φορά που γράφεται στο in.gr ακριβώς το ίδιο πράγμα: Τα σχολεία, που οπωσδήποτε και πρέπει να είναι ανοιχτά, εφόσον πρόκειται να ανοίξουν υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς καμία προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών, πρόκειται να μετατραπούν -ξανά- σε υγειονομική βόμβα. Υπενθυμίζεται ότι και τις δυο προηγούμενες φορές καθηγητές καθάριζαν τις σχολικές μονάδες, επειδή οι δήμοι δεν είχαν κονδύλια για εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Επίσης, υπενθυμίζεται, αν και δε χρειάζεται, πλέον έχουμε μάθει, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επέτρεψε δύο πράγματα, που αποδείχθηκαν εγκληματικά: Να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και να μην κλείσουν οι Εκκλησίες, με αποτέλεσμα τη μαζική εισροή πιστών. Αυτός ο κυριολεκτικά θανατηφόρος συνδυασμός, κόστισε ζωές, αφού με ανοιχτά τα σχολεία και ατύπως ελεύθερη την προσέλευση πιστών να λάβουν Θεία Κοινωνία, λίγο καιρό μετά τα Θεοφάνεια, ξεκίνησε ξανά να “κοκκινίζει” ο χάρτης της χώρας και βρεθήκαμε -ξανά- υπό καθεστώς σκληρού lockdown. Πλέον γίνεται σαφές ότι πρόκειται για πολιτικές ευθύνες, πολύ πέρα από τις ατομικές, που μας χρεώθηκαν τόσο καιρό.

Προηγούμενο άρθροΆγριες Μέλισσες Spoiler: Πώς ο Δούκας καταλήγει στη φυλακή;
Επόμενο άρθροΣύννεφα στη σχέση της Ηλιάνας – Snik. Xωρίζει το ζευγάρι;