Θεμιστοκλέους για AstraZeneca : Δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της AstraΖeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με τον ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πάντως ότι «δεν αναμένουμε  ριζικές αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα».

Όπως είπε, η Επιτροπή θα αξιολογήσει και θα προσαρμόσει τα νέα δεδομένα από τον ΕΜΑ, και θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί να τεθούν κάποιοι ηλικιακοί περιορισμοί. «Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ριζικά» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν τίθεται  σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ o κ. Θεμιστοκλέους.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία.

Οι κίνδυνοι ζυγίζονται ανάλογα με το όφελος

Παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση , είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

«Το εμβόλιο χαρακτηρίζεται ασφαλές καθώς ζυγίζονται οι κίνδυνοι ανάλογα με το όφελος», διευκρίνισε.

Τείχος ανοσίας

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους, έθεσε δύο ορόσημα:

Μέχρι τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου, θα έχει χτιστεί το πρώτο σημαντικό τείχος κατά του κοροναϊού με την την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στις  ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και στους άνω των 60 ετών.

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και μεσα στον Ιούλιο θα έχουμε επιτύχει τείχος ανοσίας, πρόσθεσε.

Για τους υγειονομικούς

Ο ίδιος χαρακτήρισε παράλληλα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό ξεπερνάει το 80% στους γιατρούς και το 60% στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έστω και με αργό ρυθμό τα ποσοστά αυξάνονται, και όπως είπε ο πρωθυπουργός το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είναι κάτι που θα συζητηθεί από Σεπτέμβριο.

Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 69 νησιά

Ο κ. Θεμιστοκλέους, εξέφρασε τον στόχο της κυβέρνησης, μέχρι τέλος Απριλίου να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων που το επιθυμούν, σε 69 νησιά με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία αυτή εξελίσεται ομαλά, ενώ χαρακτήρισε το εγχείρημα ως μεγάλη επιχειρησιακή πρόκληση.

«Μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί 940 τέτοιες αποστολές» και κάθε μία από αυτές, περιλαμβάνει μια πολυεπίπεδη διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

«Χρειάζονται 10 άτομα προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας που θα παραλάβουν τα εμβόλια,  πτήσεις ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται δωρεάν προσωπικό στο νησί που θα παραλάβει,  πτήσεις ελικοπτέρων του στρατού για να πανε οι δόσεις στα σημεία εμβολιασμού, μεταφορά με σκάφη του Λιμενικού κ.α», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους περιγράφοντας τη διαδικασία.

Προηγούμενο άρθροAπίστευτο throwback: Δεν θα πιστέψετε ποιο είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας
Επόμενο άρθροΟΠΕΚΑ για voucher 200 ευρώ : Τι κάνετε αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην υποβολή αιτήσεων