Η Κίνα κατασκευάζει και πέμπτο διαστημικό κέντρο

Η Κίνα εδραιώνει τη θέση της ως υπερδύναμη στο διάστημα λανσάροντας σχέδιο για την κατασκευή του πέμπτου διαστημικού κέντρου στη χώρα, από το οποίο θα εκτοξευτούν εκατοντάδες δορυφόροι τα επόμενα χρόνια.

Κατασκευαστική εταιρεία ανακηρύχθηκε ανάδοχος την 1η Απριλίου για την κατασκευή της εγκατάστασης εκτόξευσης κοντά στο λιμάνι της πόλης Νίνγκμπο στην ανατολική επαρχία του Τσετσιάνγκ, αναφέρει το Reuters.

Η εταιρεία θα αναλάβει επίσης τμήμα του κέντρου ελέγχου και μια μονάδα συναρμολόγησης και δοκιμών. Η πόλη του Νίνγκμπο θα επενδύσει στο έργο 20 δισ. γουάν (2,6 δισ. ευρώ).

Το νέο διαστημικό κέντρο, επισημαίνουν κινεζικά μέσα, βρίσκεται σε κατάλληλο γεωγραφικό πλάτος για την εκτόξευση δορυφόρων, συγκρίσιμο με τη θέση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, σχετικά κοντά στον ισημερινό.

Από το Νίνγκμπο προγραμματίζεται να εκτοξεύονται έως και 100 αποστολές τον χρόνο.

Το 2020 η Κίνα εκτόξευσε 39 αποστολές, ανάμεσά τους η πρώτη κινεζική αποστολή στον Άρη, και φέτος αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες από 40, αναφέρουν κρατικά μέσα.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times, τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα μπορούσε να εκτοξεύσει περισσότερους 1.000 δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, κυρίως για εφαρμογές επικοινωνιών.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση, η Κίνα χρειάζεται είτε περισσότερα κέντρα εκτόξευσης, είτε μεγαλύτερους πυραύλους, είτε και τα δύο. Σήμερα υπάρχουν τρία κέντρα στην ηπειρωτική χώρα και ένα στο νησί του Χαϊνάν,

Ο μεγαλύτερος πύραυλος της Κίνας, Long March 5, μπορεί να μεταφέρει έως 60 μικρούς δορυφόρους σε κάθε εκτόξευση.

Προηγούμενο άρθροΠρωτιά για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΕλλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν διμερή στρατιωτική συνεργασία για το 2021