Γιούνκερ για «Sofagate»: Μερικές φορές καθόμουν κι εγώ στον καναπέ

Να υποβαθμίσει το περιστατικό με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία έμεινε εμβρόντητη να κοιτάζει τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ για το θέμα της ταξιθεσίας που προέκυψε στην Άγκυρα, επιχειρεί ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων τόσο για τη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος απολογήθηκε για το περιστατικό, όσο και της τουρκικής προεδρίας που «πετά το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για την τήρηση του πρωτοκόλλου, το Politico επικοινώνησε με τον Γιούνκερ και ζήτησε τη γνώμη του.

Όπως είπε, όταν ταξίδευε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -στην περίπτωσή του, τον Ντόναλντ Τουσκ ή τον Χέρμαν Φαν Ρομπάι- ήταν «σαφές σε όλους ότι από πλευράς πρωτοκόλλου ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο 1 και ο πρόεδρος της Κομισιόν το νούμερο 2».

«Πάντα σεβόμουν αυτό το πρωτόκολλο» επεσήμανε, προσθέτοντας όμως την εξής σημαντική λεπτομέρεια: «Κανονικά, είχα μία καρέκλα δίπλα στην καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου, αλλά μερικές φορές έτυχε να καθίσω στον καναπέ».

Διαφορετική μεταχείριση της Ούρσουλα

Ο ίδιος τόνισε πάντως, ότι θα έπρεπε να είχαν φερθεί καλύτερα στη Φον ντερ Λάιεν, στην Αγκυρα.

«Θα έπρεπε να τη βάλουν να καθίσει στο ίδιο επίπεδο» δηλαδή σε μία πολυθρόνα δίπλα στον Μισέλ -όπως άλλωστε καθόταν και αυτός σε παλαιότερες συναντήσεις του με τον Ερντογάν- «αλλά από την άποψη του πρωτοκόλλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο 1».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το επεισόδιο στην Άγκυρα θα έπρεπε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, ο πρώην πρόεδρος ήταν κάθετος. «Υπάρχουν πιο σημαντικές διαμάχες από αυτή».

Προηγούμενο άρθροΣαλαμίνα : Συνελήφθη 36χρονος για αρπαγές τσαντών
Επόμενο άρθροΗ απάντηση της Μαρίνας Πατούλη στον Γιώργο Πατούλη: Δεν έχουμε αποφασίσει για διαζύγιο, μόνος του αποφάσισε…