Sputnik V: Μπορούμε να προμηθεύσουμε την Ελλάδα με εμβόλια από τον Μάιο

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό του πρώτου ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο twitter η ομάδα παραγωγής του ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει στην Ελλάδα ήδη από τον Μάιο τον απαιτούμενο αριθμό διπλών δόσεων ώστε να καλυφθεί εμβολιακά μισό εκατομμύριο πολιτών.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στον λογαριασμό @sputnikvaccine, ο οποίος συντάσσεται στα αγγλικά και απευθύνεται στο διεθνές κοινό, η παρτίδα αυτή θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα παρά τις υπάρχουσες δεσμεύσεις έναντι 59 συνολικά χωρών παγκοσμίως μέχρι στιγμής.

«Μαζί είμαστε δυνατότεροι» καταλήγει η ανάρτηση, η οποία συνοδεύει δημοσίευμα σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και τις εκεί αναφορές στο θέμα του Sputnik V κατά τις αντιπαραθέσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας.

Δείτε το tweet:

Συζήτηση στη Βουλή για το ρωσικό εμβόλιο

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της προμήθειας της Ελλάδα με το ρωσικό εμβόλιο απασχόλησε σημαντικά και την πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε συμφωνία προμήθειας του ρωσικού εμβολίου.

Απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει από την Αυστρία, ενώ και στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική συζήτηση. Είχε προηγηθεί η αντίδραση του πρωθυπουργού ότι κάτι τέτοιο θα παρέκκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία «αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια» και ακολούθως τόνισε ότι:

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία. Και να θέλαμε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία, δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που να αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να κάνει αυτήν τη συζήτηση».

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι «το εμβόλιο μπορεί να δουλεύει, δεν έχω καμία αμφιβολία και κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα καλό εμβόλιο, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ για να εγκριθεί. Εμείς έχουμε πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει το Sputnik V και η Ευρώπη να αγοράσει εάν υπάρχει -που έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία- και το ρωσικό εμβόλιο και να το μοιράσει και αυτό όπως μοιράζει και τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ και δεν φαντάζομαι να θέλετε να πάμε να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Υγείας : Μάς βρίσκει και φέτος στη μάχη κατά του κορονοϊού
Επόμενο άρθροΗ αποστολή του ΠΑΣ Γιάννινα για Ολυμπιακό