AstraZeneca : Σε στενή επαφή με τον ΕΜΑ η ΕΕ

Σε στενή επαφή βρίσκεται η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης με ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Ειδικότερα, επισήμανε:

«Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι πράγματι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε πλέον να το πούμε, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο» είπε ο Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero,

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι σαφής ο μηχανισμός με τον οποίο το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλεί θρομβώσεις. «Υπάρχει συσχέτιση, μένει όμως ακόμα να εξηγήσουμε πώς συμβαίνει αυτό» δήλωσε.

Και πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ θα προβεί σε ανακοίνωση τις επόμενες ώρες. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου τις τελευταίες ημέρες λόγω ανησυχίας για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

Αν και η συχνότητα θρόμβων μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να διαφέρει σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, η ανησυχία εντάθηκε από το γεγονός ότι ορισμένα περιστατικά θρόμβωσης συνδυάζονται με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) -ένας άκρως ασυνήθιστος συνδυασμός, δεδομένου ότι τα αιμοπετάλια είναι οι παράγοντες που προκαλούν θρόμβωση.

Προηγούμενο άρθροΔασικοί χάρτες: Τι διορθώσεις αναμένεται να γίνουν
Επόμενο άρθροΚοντοζαμάνης: Ενισχύονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης