«Στο Γύψο»: Μια ελληνική animation ταινία που αξίζει να δείτε

Μια ιδέα του Άρη Ασημακόπουλου, βρήκε ενσάρκωση στο σενάριο δύο νέων δημιουργών και στην δημιουργία amimation μιας δυναμικής ομάδας. (Μιχάλης Λουκιανός, Άκης Μελάχρης, Meliss)

Το σενάριο

Από ένα λάθος χειρισμό που οδήγησε στην κατεδάφιση ενός σωφρονιστικού συστήματος αλλά και τη μαζική απόδραση των περισσοτέρων έγκλειστων, ο Jail-R… πέφτει στα μαλακά χάνοντας απλά τη δουλειά του. Την περίοδο αποκατάστασης από τα πολλαπλά κατάγματα την περνά στο νέο του πόστο ως security σε τράπεζα.

Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως οι τρεις εγκέφαλοι της απόδρασης ετοιμάζεται να χτυπήσουν το υποκατάστημα όσο εκείνος έχει βάρδια και παραμένει σχεδόν ακίνητος, στο γύψο.

Λίγα λόγια για την παραγωγή:

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα τον χειμώνα του 2015, όταν ο παραγωγός των ταινιών animation μικρού μήκους «Oliloves» και «Κάτι Λαδώνεται» ζήτησε από τους Άκη Μελάχρη, Γιώργο Κομιώτη και τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο, να αναπτύξουν μια σεναριακή ιδέα που θα στηριζόταν σε χαρακτήρες που τα ονόματα τους θα ήταν λογοπαίγνια. «Στην αρχή σκέφτηκα ένα χαρακτήρα looser με το όνομα Jail-R και λίγο καιρό αργότερα τη Jail-O. Δε γνώριζα ακόμα καλά-καλά ποιοι θα είναι και τί θα κάνουν, ήξερα όμως ότι με την καλή ομάδα που έχουμε συνεργαστεί τόσες φορές θα μπορούσε να στηθεί μια υπέροχη ιστορία».

Ο Άκης Μελάχρης, ο Γιώργος Κομιώτης και ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διαφορετικά πόστα και ιδιότητες, στον έντυπο παιδικό τύπο, σε κόμικς αλλά και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Όλοι τους πάντως πέρασαν από την εφημερίδα «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού» της Καθημερινής.  Με διαφορετική πορεία και ιστορία ο καθένας τους, αυτό που ουσιαστικά τους συνδέει είναι η ευρηματικότητα και η ικανότητα να συνδέουν τα ασύνδετα.

«Γνωρίστηκα με τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο την εποχή που ολοκλήρωνα το Animation για τους τίτλους αρχής και τέλους της ταινίας Τα Χρυσά Μήλα Των Εσπερίδων, της Σοφίας Παπαχρήστου. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια. Στην πορεία ανακάλυψα ότι μπορούμε να γελάσουμε με τα ίδια αστεία, άλλοτε ρηχά και της παρέας και άλλοτε ιδιαίτερα σοφιστικέ με σινεφιλικές αναφορές», λέει ο Άκης Μελάχρης ανακαλώντας τη φιλία τους που κρατάει ήδη πολλά χρόνια.

Ο Γιώργος Κομιώτης θα θυμηθεί και αυτός με τη σειρά του τη συνεργασία που τον έφερε κοντά με τον Άκη Μελάχρη.

«Γνωριζόμασταν από το 2006, ήρθαμε όμως πιο κοντά όταν ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε σε ένα εκπαιδευτικό animation με τίτλο Δυσαλέξης. Μπορεί αν μην συμμετείχα σε όλο το πρότζεκτ, αλλά ήταν σημαντικό για εμένα αφού ο κεντρικός χαρακτήρας είναι δυσλεκτικός. Αυτή τον έφερνε σε αμήχανες καταστάσεις. Σκοπός και στόχος ήταν να αναδείξουμε με χιούμορ ότι η δυσλεξία δεν είναι ανικανότητα ή μαθησιακή υστέρηση αλλά ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης που χρειάζεται προστασία και ευαισθητοποίηση από όλους μας».

Με σπουδές στη σκηνοθεσία, τη θεατρολογία αλλά και επαγγελματική εμπειρία στη δημοσιογραφία και την κριτική κινηματογράφου, ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος ένωσε τα σπασμένα οστά της ιστορίας σε έναν αφηγηματικό άξονα.

«Γνωρίζοντας ότι το σχέδιο δεν είναι το δυνατό μου σημείο» θα πει, «δυσκολευόμουν από μόνος μου να φτιάξω ένα κόσμο που θα με διασκέδαζε. Χαίρομαι που ο Γιώργος και ο Άκης βρέθηκαν στα θεμέλια του σύμπαντος αυτού του μικρόκοσμου που φτιάξαμε. Ο σουρεαλισμός είναι μέσο επιβίωσης στη ζούγκλα της καθημερινότητας που ενδυναμώνεται από το χιούμορ και τροφοδοτεί τη φαντασία».

Την μουσική υπογράφει ο Γιώργος Σιτώτης.

Layouts:

Άκης Μελάχρης, Μιχάλης Λουκιανός

Coloring:

Φώτης Καρούνιας, Christina Elena Nistor, Catalina Ioana Nistor

Character Design – Storyboards:

Άκης Μελάχρης

Ηχοληψία:

Κωνσταντίνος Πραβίτας, Δημήτρης Χωριανόπουλος

Φιλική συμμετοχή:

Νίκος Μύρτου

Επεξεργασία ήχου:

Δημήτρης Χωριανόπουλος

Μετάφραση στην Αγγλική:

John M. Bradley

Η ταινία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμβολή των:

Παναγιώτη Γάκη, Αλέκα Μουχλιανίτη, Φίλιππο Παππά

Sound FX: www.freesfx.co.uk

Μοντάζ – Καλλιτεχνική Επιμέλεια:

Νίκος Μύρτου

Φωνές:

Γιώργος Καραμίχος – Brain

Θανάσης Βισκαδουράκης – Padre

Τιμόθεος Θάνος – La-kiss, Jail-R

Νίκος Μύρτου – Stanley

Σαλίνα Γαβαλά – Jail-O

Χρήστος Γιακουμόπουλος – Διευθυντής Φυλακών

&

Δημήτρης Καραβιώτης, Βασίλης Βασιλάκης

Πετρίνα Καρυδιά, Ευδοξία Κοράνα

Μάτα Κούρτη, Στέργιος Κοράνας

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Παραγωγή: YOUNONE 2020

O Γιώργος Καραμίχος που χαρίζει τη φωνή του στον Brain, τον έξυπνο μεν, άτυχο δε διαρρήκτη που είναι αναγκασμένος να συνεργάζεται με τους δύο αταίριαστους συν-χαρακτήρες. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Στην τηλεόραση συνάντησε το μεγάλο κοινό μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Το Καφέ της Χαράς» ενώ πρόσφατα συμμετείχε και στη διεθνή τηλεοπτική επιτυχία «The Durrells». Κινηματογραφικά φέτος θα τον δούμε στην Αμερικανική παραγωγή Panacea του Peter Daskaloff. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καλιφόρνια στη σχολή υποκριτικής της Stella Adler.

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης δίνει ζωή με τη φωνή του τον Padre, το νονό της φυλακής που λατρεύει τα ρυζόγαλα, μπορεί να κάνει κάθε παράνομη πράξη χωρίς να τον πιάσουν αλλά… δυσκολεύεται να βρει ένα κινητό. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε πρόσφατα στην εμπορική τριλογία The Bachelor την ίδια εποχή που θριάμβεψε στο θεατρικό σανίδι στο ρόλο του caveman. Βαθύτατα φιλάνθρωπος, με δύσκολα παιδικά χρόνια, υποστηρίζει το θεσμό της οικογένειας και θέλει να φέρνει γέλιο και ευτυχία μέσα από τη δουλειά του.

Ο Τιμόθεος Θάνος υπήρξε φοιτητής του Φ. Π. Ψ. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική σχολή Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης» και μέχρι σήμερα παραμένει ενεργός στη σκηνή και την οθόνη. Συμμετείχε για δύο σαιζόν στην τεράστια εμπορική θεατρική επιτυχία «Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή» του Αλέξανδρου Ρήγα και πρωταγωνίστησε στα «Ήθη και Έθιμα Εκτός Σέγκεν» της Σοφίας Μουτίδου. Τα τελευταία χρόνια παράγει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Ο Νίκος Μύρτου ανήκει στο διδακτικό και τεχνικό προσωπικό του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φιλική συμμετοχή του ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα εκπαιδευτικά του σχέδια. Επίσης επιμελήθηκε το μοντάζ (Extended και Festival Version).

Η Σαλίνα Γαβαλά ηθοποιός, τραγουδίστρια, στιχουργός και μουσικός. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και πιάνο, θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποκριτική με υποτροφία του ΘΟΚ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και υποκριτική για τον κινηματογράφο στο NYFA στο Los Angeles. Ήταν η Coach του Γιώργου Θεοφάνους στο X-Factor και την επόμενη χρονιά συνέχισε στον ίδιο ρόλο στο πλευρό του Μπάμπη Στόκα. Πρόσφατα συμμετείχε στο μουσικό αφιέρωμα του Μίκη θεοδωράκη, την «Όμορφη Πόλη» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής. Υποδύεται την J. Lo των φυλακών, δηλαδή τη Jail-O ενώ με κυπριακή προφορά θα την ακούσετε και στο ρόλο της μητέρας του Brain.

O Χρήστος Γιακουμόπουλος που υποδύεται τον Διευθυντή Φυλακών, στην πραγματικότητα είναι διευθυντής του ιστορικού ρ/φ σταθμού Galaxy 92 και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διαφήμιση και Επικοινωνία στο West Herts College, στη Μ. Βρετανία. Μία φωνή πολύ γνωστή στο κοινό, αφού από το 1993 παρουσιάζει ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές, έχει κάνει πλήθος αφηγήσεων και εκφωνήσεων σε διαφημίσεις. Είναι δημιουργός του web radio portal akous.gr.

Γνωρίστε τους χαρακτήρες:

Ο Brain απέκτησε το προσωνύμιο του επειδή υπήρξε εγκέφαλος ληστειών και αποδράσεων. Αναγκάζεται, λόγο του εγκλεισμού, να συνεργάζεται με άτομα που δεν έχουν ούτε την προσωπικότητα του, ούτε προνοητικότητα του και φυσικά ούτε την τσαντίλα του. Κυπριακής καταγωγής με μάνα… μέντιουμ.

Ο Stanley απέκτησε το όνομα του από τον συνάδελφο του Stanley Kubrick, με τη διαφορά ότι ο ένας απέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση και ο δικός μας κέρδισε ένα blog που χάνει κάθε μέρα followers κερδίζοντας μέρες στη φυλακή.

O La-Kiss είναι ένα λαϊκό χαρούμενο αγόρι που, είτε παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή είτε κερδίσει την ελευθερία του, πάντα θα βρίσκει τρόπο να διασκεδάζει και ο ίδιος… και αυτός το κοινό του. Του αρέσει το πορτοκαλί χρώμα, οι κάμερες ασφαλείας και οι επαρχιώτες ασφαλίτες.

Η παρήχηση του ονόματος του Jail-R τα λέει όλα. Φιλόδοξος, παραδοσιακός αστυφύλακας, βάζει πρώτα από όλα το καθήκον ακόμα και αν χρειαστεί να καταλήξει στο γύψο. Στόχος του να γίνει διευθυντής φυλακών ή έστω ο ήρωας που θα ήθελε η μητέρα του, η κυρία Νίτσα, το φάντασμα της οποίας τον ακολουθεί -όπως και κάθε ελληνόπουλο- παντού και πάντα.

Ο Padre είναι ο τυπικός μαφιόζος που ακόμα και μέσα σε ένα κελί, θα έχει τα κουμάντα του. Όλοι τον τρέμουν ιδιαίτερα όταν ζητάει ρυζόγαλο και δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο. Φιλόζωος, μεγαλώνει στο κελί με τη γάτα του Carl Lagerfeld (που κανονικά γράφεται με Κ αλλά μάλλον το άλλαξες Άκη για τα πνευματικά δικαιώματα);

Ο διευθυντής φυλακών, δεν έχει όνομα γιατί απλά εκπροσωπεί μια κρατική ιδιότητα. Αδιάφορος για ότι θα γίνει τον ενδιαφέρει να προλάβει να βγει στη σύνταξη, όπως κάθε καλός ΠΑΣΟΚος που διοριζόταν σε ανάλογη θέση.

Η Κυρία Νίτσα είναι αυτή η τυπική Ελληνίδα μητέρα που σε στοιχειώνει, που ξέρει κάθε στραβοπάτημα σου και φυσικά σε κατακρίνει για κάθε επιλογή σου. Όταν δε έχει φύγει από τη ζωή (ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάζει), φροντίζει να στέλνει το φάντασμα της για να σε κατακρίνει μεθοδικά για κάθε στάση και επιλογή σου.

Ο γάτος έγινε φυλακισμένος από επιλογή. Εγκαταλείποντας το σπίτι του Karl Langerfeld, από το χρυσό κελί μπήκε στο ορίτζιναλ και έγινε η σκιά του Padre αλλά και ο εγκάρδιος φίλος του. Στα δύσκολα λέει μιάου-μιάου-μιάου και ας μην τον καταλαβαίνει κανείς.

Γνωστός για τον απότομο χαρακτήρα του, ο γατόφιλος Karl Lagerfeld ήρθε για να στοιχειώσει το χώρο της μόδας ακόμα και μετά τον θάνατο του. Θέλοντας να παρατηρεί το μέλλον της μόδας αλλά και του γάτου του, σχολιάζει τις στυλιστικές επιλογές του La-Kiss (αλλά και το σαχλό κανάλι του Stanley στο Youtube), κάνει παρέα με την κυρία Νίτσα, και που τον χάνεις, που τον βρίσκεις, είναι όλη την ώρα στα social media από ένα καθαρτήριο που του επιτρέπει να ζει ανάμεσα μας.

Η Jail-O βαρέθηκε τις μεγάλες πίστες και ξεκίνησε μια περιοδεία… στον κάτω κόσμο, γνωστό και ως Jail Vegas. Eκεί οι φυλακισμένοι χτίζουν τούνελ για να αποδράσουν, στοιχηματίζουν στα καζίνο και ακούνε επιτυχίες της pop-Latina.

Trivia:

*Η προετοιμασία για την ταινία άρχισε το 2015 και έμεινε για 3 χρόνια στο συρτάρι. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του «Κάτι Λαδώνεται», ξεκίνησε το παραγωγικό μέρος.

*H ταινία γυρίστηκε με την παραδοσιακή τεχνική 2D animation, όπου σχεδιάστηκαν τα πάντα στο χέρι καρέ – καρέ.

*Έχει πάνω από 7.500 σχεδιασμένα καρέ εικόνας

*Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη ηχογράφηση που λειτούργησε σαν μπούσουλας για το ρυθμό της ταινίας.

* Ο χαρακτήρας του Lagerfeld χρειάστηκε να τροποποιηθεί ελαφρώς, προσθέτοντας ένα φωτοστέφανο και αλλάζοντας τα ρούχα σε σχεδόν λευκά επειδή κατά τη διάρκεια της παραγωγής έφυγε από τη ζωή.

*Μετά την ολοκλήρωση των storyboard, οι ομάδα ανακάλυψε ότι ο γάτος του Padre είχε πολλές ομοιότητες με το πολυαγαπημένο κατοικίδιο του Karl Lagerfeld (Choupette), κάτι που (μεταξύ σοβαρού και αστείου) θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν σε πιθανό σίκουελ.

*Στο σενάριο στη θέση της Jail-O αρχικά ήταν ο Pitpul με τσιμεντωμένα πόδια. Τελικά προτίμησαν τα ατσιμέντωτα πόδια της λατίνας του Jail Vegas.

*Ο χαρακτήρας της ταμία που «βλέπει σαν φίλο» τον Jail-R, επανέρχεται στις περισσότερες έντυπες συλλογές με κόμικ του Άκη Μελάχρη.

* Μόλις ολοκληρώθηκε η ταινία, ο παραγωγός είχε ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα και του έβαλαν το πόδι στο… γύψο. Η ζωή αντιγράφει την τέχνη.

*Την ημέρα της βασικής ηχογράφησης, πέθανε ο αδελφός του ενός σκηνοθέτη. Η ομάδα αφιερώνει την ταινία στη μνήμη του.

Προηγούμενο άρθροΟ Κλοπ πήρε το «όπλο» του: Οργή για την Εθνική Αγγλίας και επίθεση στον Σάουθγκεϊτ
Επόμενο άρθρο«Lockdown Stories»: Έξι ταινίες μικρού μήκους για την καθημερινότητα εν μέσω πανδημίας