Τουρκία : Συνελήφθη ένας ακόμη βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος

Ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ο οποίος εξέπεσε του αξιώματός του και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης, συνελήφθη σήμερα από την τουρική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε ο γιος του.

«Ήρθαν να συλλάβουν τον πατέρα μου» στο σπίτι του στην Άγκυρα, ανέφερε στο Twitter ο Σαλίχ Γκεργκερλίογλου, γιος του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, εκλεγμένου βουλευτή του HDP, του οποίου αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα στις 17 Μαρτίου.

«Δεν τον άφησαν καν να φορέσει τα παπούτσια του πριν τον πάρουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Η σύλληψη έρχεται αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή του Γκεργκερλίογλου κατά της στέρησης της βουλευτικής του ιδιότητας.

Ο τελευταίος, γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέπεσε του αξιώματός του, μετά την επικύρωση από τη δικαιοσύνη της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο 55χρονος Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να φύγει από το Κοινοβούλιο, διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτιρίου.

Όμως, συνελήφθη από την αστυνομία, για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια. Εξακολουθούσε ωστόσο να κινδυνεύει με φυλάκιση και είχε λάβει κλήτευση για να παραδοθεί στις αρχές.

Το HDP, ο τρίτος μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, αποτελεί αντικείμενο μιας αδυσώπητης καταστολής από το 2016, με τη σύλληψη πολλών αιρετών και ηγετικών στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Την ίδια ημέρα που ο Γκεργκελίογλου στερήθηκε της βουλευτικής ιδιότητάς του, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την απαγόρευση του HDP, κατηγορώντας το για στενές διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέβαλε την εξέταση αυτού του αιτήματος την Τετάρτη, κρίνοντας ότι το κατηγορητήριο είχε «διαδικαστικές παραλείψεις» και επέστρεψε τον φάκελο στον εισαγγελέα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Προηγούμενο άρθροLive: Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός
Επόμενο άρθροΠάρτι της ΤΣΣΚΑ με καλεσμένη την Χίμκι (97-72)