Η Microsft εξοπλίζει τον αμερικανικό στρατό με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα πληρώσει τη Microsoft σχεδόν 22 δισεκατομμύρια δολάρια για να προμηθευτεί γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που θα επιτρέπουν στους στρατιώτες να βλέπουν στο σκοτάδι και να αναγνωρίζουν εχθρικούς στόχους αυτόματα.

Ο αμερικανικός στρατός θα προμηθευτεί την επόμενη δεκαετία περισσότερες από 120.000 συσκευές, μια ενισχυμένη βερσιόν των γυαλιών HoloLens που αναπτύχθηκαν αρχικά για βιντεοπαιχνίδια αλλά απέτυχαν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Η τελευταία έκδοση του HoloLens κοστίζει γύρω στα 3.500 δολάρια και χρησιμοποιείται κυρίως από χειρουργούς, αρχιτέκτονες και εργαζομένους εργοστασίων.

Σε αντίθεση με τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, τα οποία ουσιαστικά αντικαθιστούν τους φακούς με οθόνες που προβάλλουν φανταστικούς χώρους, τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality ή AR) είναι διαφανή αλλά προσθέτουν στο οπτικό πεδίο του χρήστη γραφικά σαν ολογράμματα.

Η τεχνολογία, την οποία το Πεντάγωνο αποκαλεί «Ολοκληρωμένο Σύστημα Οπτικής Επαύξησης», συνδυάζεται με αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπων και στόχων που προειδοποιούν τους στρατιώτες για πιθανούς κινδύνους στο άμεσο περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η επαυξημένη πραγματικότητα θα προσφέρει πλεονέκτημα στους στρατιώτες που επιχειρούν «σε πεδία μάχης που γίνονται ολοένα και πιο αστικά, συνωστισμένα, σκοτεινά και απρόβλεπτα».

Η Microsoft επέλεξε να αγνοήσει τις εντάσεις που εξέφρασαν το 2019 δεκάδες εργαζόμενοί της, οι οποίοι ανησυχούν ότι η τεχνολογία θα μετατρέψει τις εμπόλεμες συγκρούσεις σε βιντεοπαιχνίδια.

Η εταιρεία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να προμηθεύει τον αμερικανικό στρατό. Πέρυσι εξασφάλισε συμβόλαιο του Πενταγώνου, πιθανού ύψους 10 δισ. δολαρίων, για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, αν και η συμφωνία έχει παγώσει έπειτα από προσφυγή της Amazon που κατήγγειλε προβλήματα στον ανοιχτό διαγωνισμό.

Προηγούμενο άρθροΕμπαπέ: «Η κριτική από τα μίντια γίνεται κουραστική»
Επόμενο άρθροΝέο κεφάλαιο για τα βοσκοτόπια της Ηπείρου