Εμβόλιο AstraZeneca : Άγνωστο ποιες ομάδες μπορεί να κινδυνεύουν από θρόμβους, λέει ο ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δεν έχει προσδιορίσει παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο ή η ηλικία, που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε λήπτες του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ότι τα περιστατικά θρόμβωσης οφείλονται στο ίδιο το εμβόλιο ή όχι.

Η έρευνα συνεχίζεται 62 περιστατικά σε όλο τον κόσμο, από τα οποία τα 44 καταγράφηκαν στην Ευρώπη, μεταξύ των 9,2 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν λάβει το εμβόλιο στην ήπειρο.

Δείτε επίσης: Σπάνια ανοσιακή αντίδραση ίσως εξηγεί τα κρούσματα θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Η επιτροπή του ΕΜΑ για την ασφάλεια των σκευασμάτων αναμένεται να δημοσιοποιήσει «επικαιροποιημένες συστάσεις» για το εμβόλιο μετά τη μηνιαία σύσκεψή της που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Τρίτη, η Γερμανία πάγωσε προληπτικά τη χρήση του εμβολίου στους μεσήλικες, την ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφηκαν τα περισσότερα περιστατικά. Περιορισμούς επέβαλαν επίσης η Γαλλία και ο Καναδάς.

«Προς το παρόν, οι εξετάσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει παράγοντες ειδικού κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή ιατρικό ιστορικό θρόμβων για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις» ανέφερε ο EMA.

«Καμία αιτιακή σχέση δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται» προστίθεται στην ανακοίνωση του EMA.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επανέλαβε, τέλος, ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερσταθμίζουν τους κινδύνους.

Προηγούμενο άρθροLockdown : «Βούλιαξαν» από κόσμο τα πάρκα και οι παραλίες στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΞεκούραστα η Βουλιαγμένη, βήμα εξάδας ο Πανιώνιος