ΔΕΗ : Με φυσικό αέριο θα λειτουργεί τελικά η Πτολεμαΐδα 5

Η μονάδα 5 που κατασκευάζεται στην Πτολεμαΐδα θα μετατραπεί ως τα μέσα της δεκαετίας ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΔΕΗ, λέγοντας ότι το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα καθιστούν απαγορευτική τη χρήση του πιο ρυπογόνου λιγνίτη.

Το σχέδιο μετατροπής της μονάδας προβλέπει επίσης αύξηση της ηλεκτροπαραγωγού ισχύος στο 1 gigawatt, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο Power and Gas Supply Forum.

Ακόμα, στη διάρκεια του συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται συμφωνία με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

«Χθες είχα τηλεδιάσκεψη με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και συζητήσαμε την υπογραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Είναι ένα φιλόδοξο έργο που δείχνει ωστόσο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειες τις επόμενες δεκαετίες» είπε.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ακόμα ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν αλλάζει, ωστόσο θα ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας. Ανέφερε εξάλλου ότι οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας προχωρούν «χωρίς κανένα δισταγμό».

Αποζημιώσεις για τις ζημιογόνες μονάδες θέλει η ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου υπαγορεύεται από την μεγάλη αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σημείωσε ακόμη ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται για το γεγονός ότι κρατά σε λειτουργία ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ευστάθειας του συστήματος, κάτι που όπως είπε πρέπει να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ELPEDISON και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Νίκος Ζαχαριάδης σημείωσε ότι πρέπει να λυθούν τρία προβλήματα της αγοράς που είναι: η έλλειψη ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, οι σοβαρές αδυναμίες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αδιαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς.

Ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας σημείωσε πως με τον μετασχηματισμό της αγοράς ο ρόλος των προμηθευτών αλλάζει από εμπορική δραστηριότητα σε δραστηριότητα διαχείρισης ρίσκου και πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να σχεδιάσει μηχανισμούς και κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κριτική προς την κυβερνητική πολιτική άσκησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι από το 2019 έχουμε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με αύξηση των τιμολογίων, δημιουργία ελλείμματος στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκοπές καταναλωτών, καταγγελίες για χειραγώγηση τιμών. Δήλωσε επίσης αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ υποδομών. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης ζήτησε ξεκάθαρους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι το νέο μοντέλο δεν προετοιμάστηκε σωστά και ξεκίνησε προβληματικά. Ανέφερε επίσης ότι ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ θα οδηγήσουν σε ιδιωτικά μονοπώλια χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΣεισμός τώρα στην Ελασσόνα
Επόμενο άρθροΔΕΗ : Πρόωροι «τίτλοι τέλους» στον λιγνίτη από το 2025