Σεϋχέλλες : Άνοιγμα του τουρισμού μετά από έναν χρόνο σφοδρής οικονομικής ύφεσης

Οι Σεϋχέλλες είναι μια χώρα με απίστευτη φυσική ομορφιά που στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στην τουριστική βιομηχανία. Ως αποτέλεσμα, όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελλάδα, το νησιωτικό κράτος αντιμετώπισε μια σφοδρή οικονομική ύφεση εξαιτίας του κοροναϊού που οδήγησε σε 70% μείωση του τουρισμού στη διάρκεια της περσινής χρονιάς – που μεταφράζεται περίπου σε $368 εκατ. μείωση των εσόδων.

Ωστόσο, οι Σεϋχέλλες τα κατάφεραν πολύ καλά σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας, έχοντας καταγράψει μόλις 3.798 κρούσματα και 16 θανάτους.

Στις 25 Μαρτίου, η χώρα προχώρησε σε άρση των περιορισμών για όλες τις διεθνείς αφίξεις, με την εξαίρεση εκείνες από τη Νότια Αφρική.

Αν και όλοι οι τουρίστες υποχρεούνται να παρουσιάσουν μοριακό τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την άφιξή τους στη χώρα, πλέον δεν υποχρεούνται σε καραντίνα, ούτε και πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με περιοριστικά μέτρα κατά την παραμονή τους στην εξωτική χώρα.

«Σήμερα το πρωί πέταξαν ως εδώ 300 άτομα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός εδώ και πολύ, πολύ καιρό», δήλωσε υπουργός εξωτερικών και τουρισμού, Σιλβέστρε Ραντεγκόντε.

«Μέχρι τώρα, δεχόμασταν περίπου 200 άτομα την εβδομάδα, επομένως ένα γεμάτο αεροπλάνο ήταν υπέροχο».

Περίπου 100 ακόμη ταξιδιώτες αναμενόταν να φτάσουν στη χώρα μέχρι το βράδυ, ενώ εκατοντάδες ακόμη θα προσγειωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η άρση των μέτρων δεν έγινε ελαφρά τη καρδιά: Η χώρα έχει ανακοινώσει ένα «επιθετικό» σχέδιο εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού της (περίπου 98.000 άτομα), το οποίο κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο ανοίγματος μετά και τη δωρεά 50.000 δόσεων εμβολίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τώρα, η χώρα βρίσκεται μόλις στη δεύτερη θέση, μετά το Ισραήλ, στον αγώνα δρόμου για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετρητή Εμβολιασμών των New York Times.

«Πάνω από το 90% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από το 45% έχει ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις», τόνισε στο CNN ο Ραντεγκόντε.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των κρατήσεων είναι ενθαρρυντικός και η χώρα θεωρεί ότι είναι η σωστή στιγμή να υποδεχτεί και πάλι τουρίστες.

«Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιτύχει τα επίπεδα ανοσίας που αξίζουμε», υποστηρίζει ο Ραντεγκόντε. «Έχουμε εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους. Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές».

Τον Φεβρουάριο, η χώρα είχε ανοίξει τα σύνορά της χωρίς υποχρέωση καραντίνας για όλους τους ταξιδιώτες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, με τον όρο ότι θα επιδείκνυαν αρνητικό μοριακό τεστ που θα είχε πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την άφιξη.

Παρά την σχεδόν καθολική άρση των περιορισμών, ωστόσο, η χώρα θα πρέπει και πάλι να σηκώσει το πλήγμα της απαγόρευσης που έχει επιβάλει η Βρετανία στα μη αναγκαία ταξίδια, αφού αποτελεί και τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά των Σεϋχέλλων.

Άλλωστε, η χώρα παραμένει στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος Βρετανός ή Ιρλανδός πολίτης τις επισκεφθεί θα πρέπει επιστρέφοντας στην πατρίδα του να καταβάλει $2.400 για να παραμείνει στα ξενοδοχεία καραντίνας που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα υποδέχεται κυρίως τουρίστες από χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ινδία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό των τουριστών που φτάνουν στη χώρα.

Φτάνοντας εκεί, οι τουρίστες θα πρέπει φυσικά να φορούν μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους.

Η χώρα, με την εντυπωσιακή της φύση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και γιγάντιες, αιωνόβιες χελώνες και πυκνή βλάστηση, εκτός από τις διάσημες λευκές παραλίες της, ποντάρει στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κανένα άλλο τουριστικό κράτος δεν έχει θέσει τόσο λίγους και ξεκάθαρους όρους προς τους ταξιδιώτες.

Επιπλέον, η επιδημιολογική επιτήρηση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των μέτρων, αφού η κυβέρνηση της χώρας τονίζει ότι η υγεία των κατοίκων και των τουριστών παραμένει απόλυτη προτεραιότητα.

Με πληροφορίες από CNN

Προηγούμενο άρθροΕλληνικό : Εγκρίθηκε το πρώτο κτίριο
Επόμενο άρθροΚοροναϊός : Την Τετάρτη «κληρώνει» για μερική άρση του lockdown – Στο επίκεντρο λιανεμπόριο και σχολεία