Η Ισπανία ξεπέρασε το τρίτο κύμα πανδημίας – Συνιστά όμως προσοχή στις μετακινήσεις

Η Ισπανία έχει ξεπεράσει πλέον το τρίτο κύμα της πανδημίας και βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό καθώς τις τελευταίες 14 ημέρες ο δείκτης κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας ανέρχεται στα 127,91 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού γεγονός που οδήγησε στη χαλάρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων πλην της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Όμως από τις 17-21 Μαρτίου και με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του Πατέρα (Festividad de San José) στις 19 Μαρτίου θα ισχύει η απαγόρευση της μετακίνησης σε 6 από τις 17 Αυτονομίες της Ισπανίας. Η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των Αυτονομιών θα ισχύσει και για την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών από τις 28 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου. 

Παρότι τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα και το ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ ανέρχεται περίπου στο 24% εντούτοις οι επιδημιολόγοι συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή καθώς το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος της πανδημίας δεν αποκλείεται. Τονίζουν δε, ότι πιθανόν να είναι πολύ μικρότερης έντασης καθώς ήδη θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας,  έχουν εμβολιαστεί 5.857.085 πολίτες με την πρώτη δόση και 1.804.615 και με τις δύο δόσεις. Οι ποσότητες εμβολίων που έχει παραλάβει η Ισπανία ανέρχονται στις 7.684.265 δόσεις από τις τρεις βασικές φαρμακευτικές εταιρίες: Την Pfizer (5.106.465), την Moderna (650.400) και τέλος την AstraZeneca (1.927.400). Ο στόχος το 70% του πληθυσμού (περίπου 28 εκατομμύρια ) να έχει εμβολιαστεί ως το καλοκαίρι παραμένει σταθερός.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη χορηγηθεί σε 980.126 πολίτες και μόνο σε τρεις περιπτώσεις αναφέρθηκαν παρενέργειες. Και η Ισπανία έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή της χορήγησης, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, του εμβολίου της εν λόγω φαρμακευτικής, αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες από τους διεθνείς οργανισμούς Υγείας.

Τέλος, η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, δήλωσε ότι δεν θεωρεί φρόνιμο στον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου μεταξύ Ρεάλ Σοθιεδάδ και Ατλέτικ που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στην Σεβίλλη, να υπάρχουν θεατές, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Η υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τις εμπλεκόμενες ομάδες  ότι “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”: “Αυτό το αθλητικό γεγονός, ακόμα κι αν τηρήσει το ποσοστό χωρητικότητας και πάλι θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 10.000 άτομα. Θα καταλάβουν ότι δεδομένης της κατάστασης που βρισκόμαστε επιδημιολογικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν θεατές”. Κατέληξε η υπουργός Υγείας.

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Τουρκία «εφόσον υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες»
Επόμενο άρθροΟι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson