Ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα στα Αντικύθηρα και στην Κύπρο

H ηφαιστειακή τέφρα και η λήψη από θερμική κάμερα στον Νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου. Πηγή: INGV Catania Webcam.

Το μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων, μεταφέρθηκε λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας προς την Ελλάδα και διέσχισε το Παρατηρητήριο των Αντικυθήρων ΠΑΓΓΑΙΑ στις 12 Μαρτίου 2021, στις 19:30 UTC, όπως φάνηκε από τον δορυφόρο MSG-3. Το νέφος παρατηρήθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο (και ανιχνεύθηκε με τη χρήση του συστήματος lidar /LIght Detection And Ranging). Το συγκεκριμένο σύστημα στηρίζει τη λειτουργία του στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και καταγράφει-αναλύει την οπισθοσκεδαζόμενη ακτινοβολία λέιζερ. Με την τεχνική αυτή μπορεί και υπολογίζει την κατακόρυφη κατανομή ρύπων και σωματιδίων της ατμόσφαιρας.

Το ηφαιστειακό νέφος όπως εντοπίστηκε πάνω από τη Μεσόγειο και πάνω από τον σταθμό ΠΑΓΓΑΙΑ του ΕΑΑ στα Αντικύθηρα. Οι ανακτήσεις από τον δορυφόρο MSG-3 έγιναν από το INGV.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ομάδα αξιοποιεί τις παρατηρήσεις των Ιταλών συνεργατών του INGV για να παρέχει σε πραγματικό χρόνο προγνώσεις της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας και των θειικών αιωρημάτων με τη χρήση του αριθμητικού μοντέλου FLEXPART-WRF.

Προσομοιώσεις της συγκέντρωσης ηφαιστειακής τέφρας με το μοντέλο διασποράς FLEXPART-WRF (12 Μαρτίου 2021, 19:30 UTC).

Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας καταγράφηκε από το σύστημα PollyXT lidar του που λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα, ΠΑΓΓΑΙΑ.

Οι στρωματώσεις των ηφαιστειακών σωματιδίων εκτείνονται από τα 7.5 χλμ έως τα 12.5 χλμ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό αποτύπωμα στις καταγραφές ανώτερης ατμόσφαιρας του ΕΑΑ.

Καταγραφή των στρωματώσεων ηφαιστειακών σωματιδίων στην ατμοσφαιρική στήλη των Αντικυθήρων με το σύστημα PolyXT lidar του ΕΑΑ.

Η έρευνα της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, καθώς τα σωματίδια ηφαιστειακής τέφρας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών.


Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Φωτογραφίες: Associated Press/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ INGV

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΛιβανός από την Έδεσσα: Προτεραιότητά μας η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό
Επόμενο άρθροΆνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 30ετους ομολόγου