Θεοδωρίδου για εμβόλιο ΑstraZeneca: Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί

Συνέχισε λέγοντας ότι συνήθως υπάρχουν ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από έναν εμβολιασμό. “Σε μαζικούς όμως ενδέχεται να παρουσιαστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες για αυτόν το λόγο συνεχίζεται η επιτήρηση των εμβολίων και μετά την εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό” επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι εθνικοί οργανισμοί διαφόρων χωρών αναστέλλουν προσωρινά για προληπτικούς λόγους τον εμβολιαμό με λόγω πιθανής συσχέτισης με θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Είπε ότι όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχουν στην κατοχή τους όλα τα δεδομένα έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο το εμβόλιο τόνισε η κ. Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων  δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων από ότι o γενικόw πληθυσμόw.

Ακόμα ανέφερε ότι πολλοί που πάνε να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca παίρνουν αντιπηκτικά  και ότι αυτό είναι λάθος.

Τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφαλείας και ότι συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΚατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» από την Τράπεζα Πειραιώς
Επόμενο άρθροΑπό 22 Μαρτίου οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες